Συγκρότηση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας

Συγκρότηση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας

 

Yπεγράφη στις 6 Φεβρουαρίου 2020, η κατάθεση φακέλου για τη σύσταση και αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, ύστερα από διαβούλευση των εμπλεκόμενων μερών που έλαβε χώρα στο ΥΠΑΑΤ.

Η τελευταία διαβούλευση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Διεπαγγελματική της Φέτας αφορούσε την απάλειψη του «κατά παρέκκλιση» στο σημείο 3 του καταστατικού, στο οποίο αναφέρονταν τα εξής:

  1. Η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Τυριού «Φέτας» ΠΟΠ, ιδρύεται κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 του άρθου 157 του Καν (ΕΚ) 1308/2013, από τους εκπροσώπους των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται µε την παραγωγή νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος εθνικής προέλευσης και οι εκπρόσωποι αυτοί σχετίζονται µε ένα τουλάχιστον από τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασµού, ήτοι την µεταποίηση και το εµπόριο του Τυριού «Φέτας» ΠΟΠ (άρθο 158 παρ.3 του Καν.).

Εάν συμπεριλαμβάνονταν οι 2 λέξεις «κατά παρέκκλιση» θα ήταν σε αντίθεση µε την Υπουργική Απόφαση για τις ∆ιεπαγγελµατικές,  η οποία προβλέπει επί της ουσίας την εκπροσώπηση των συµµετεχόντων στις ∆ιεπαγγελµατικές Οργανώσεις αναλογικά και µε βάση τα στοιχεία παραγωγής.

Ο ΣΕΚ ήταν σύμφωνος με το αρχικό κείμενο, επειδή, σύμφωνα με μαρτυρίες αιγοπροβατοτρόφων, έχει πρόβλημα με τις ποσότητες γάλακτος των μελών του και πιθανόν θα είχε πρόβλημα συμμετοχής.

Η αντίθεση στην αρχική διατύπωση του καταστατικού της ∆ιεπαγγελµατικής για τη Φέτα, προήλθε από την πλευρά των παραγωγών που εκπροσωπούνται µέσω του Κλαδικού Συνεταιρισµού Αιγοπροβατοτρόφων. Πρόκειται για νέους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι έχουν συμβάλλει στην αναδιάταξη της εγχώριας αιγοπροβατοτροφίας, στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και έχουν καλλιεργήσει µια καλή σχέση και µε τις ιδιωτικές γαλακτοβιοµηχανίες. Τον αποκλεισμό τους από τη Διεπαγγελματική ήθελε ο ΣΕΚ.

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για την συγκρότηση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας

Σάρκα και οστά λαμβάνει η συγκρότηση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, ύστερα από την πρωτοβουλία και τις μεθοδικές κινήσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Έπειτα από διαβούλευση των εμπλεκόμενων μερών που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 και με τη συμβολή του Υπουργού, αποφασίστηκε ομοφώνως και υπεγράφη η κατάθεση σχετικού φακέλου για τη σύσταση και αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας που υπήρξε από τις 14 Ιανουαρίου 2020 μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Φέτας και αποτελεί επιστέγασμα της επίμονης και διαρκούς προσπάθειας προσωπικά του κ. Βορίδη αλλά και ολόκληρης της ηγεσίας του Υπουργείου.

Τον σχετικό φάκελο υπογράφουν από κοινού οι:

Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων – ΣΕΒΓΑΠ

Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων – Υποπροϊόντων τυριού Φέτα ΠΟΠ υπό τον διακριτικό τίτλο «Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ.»

Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας

Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ

Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων – ΠΕΚ

Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας

Κλαδικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Ελλάδος

 

πηγή: http://www.farmanews.gr/?p=3911