Συντάκτης:

Κορυφώνεται ο αγώνας, αλλά και η αγωνία των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους, καθώς σήμερα το πρωί εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή σε σχέση με την κατασκευή φραγμάτων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στις Σκουριές, ενώ στην Αθήνα βρίσκονται ήδη πολίτες-μέλη των Επιτροπών Αγώνων Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαδηλώσουν μαζί με όσους αντιδρούν στην εξόρυξη.

Η συγκεκριμένη προσφυγή αφορά την κατασκευή φραγμάτων σε δύο φυσικά ρέματα, προκειμένου να δημιουργήσει η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω στον μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής, κοντά σε ενεργό σεισμικό ρήγμα, όπου θα αποτεθούν 148 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα, εκπρόσωποι κινημάτων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού παρέθεσαν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την εξαιρετική επικινδυνότητα των φραγμάτων, ενώ αναφέρθηκαν σε θέματα στατικής ασφάλειας των κατασκευών, τοξικότητας των αποβλήτων, διαχείρισης υδάτων και παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας και φυσικά ποινικοποίησης κάθε αντίδρασης.

«Με κάθε κόστος»

Περίπου 350 (!) κάτοικοι βαρύνονται με κακουργηματικού τύπου αδικήματα απλά και μόνο επειδή εναντιώθηκαν σε «μια επένδυση που πρέπει να γίνει με κάθε κόστος», όπως είχε δηλώσει ο τέως πρωθυπουργός. Οι προσφεύγοντες απαιτούν την ανάκληση των αδειών κατασκευής, προσβάλλοντας την τεχνική μελέτη της εταιρείας, που αποτελεί «συνέχεια παρανομιών και παραλείψεων», όπως υποστήριξε ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος Γιώργος Μπάλιας.

Ο Χρήστος Αδαμίδης, μέλος της επιτροπής αγώνα, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ύπαρξη τρεμολίτη στα υπό εξόρυξη πετρώματα, από τον οποίο βγαίνει ο καρκινογόνος αμίαντος, ενώ εξήγησε πως τα φράγματα κατασκευάζονται πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας, το ρήγμα Στρατωνίου, το οποίο κατά καιρούς δίνει σεισμούς μέχρι και 7, 5 βαθμούς Ρίχτερ.

Ολοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως τα τέλματα αποβλήτων αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα για την περιοχή, καθώς τα τοξικά που θα εναποτεθούν, θα παραμείνουν, ακόμη και αν η Eldorado κάποια στιγμή αποχωρήσει. Η εταιρεία έχει αναβάλει την εξόρυξη για το 2016 (εξαιτίας και της πτώσης της τιμής του χρυσού διεθνώς), ενώ οι μετοχές της έχουν σημειώσει σημαντική πτώση ύστερα και από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παν. Λαφαζάνη, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην «αξιοποίηση» των μεταλλείων χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα.

Δεκάδες αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων αναμένονται σήμερα έξω από το ΣτΕ, ενώ για τις 15 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη πανελλαδική κινητοποίηση στις Σκουριές.

Via : www.efsyn.gr