Αποκλίνουσες στρατηγικές στο δρόμο προς το Συνέδριο

Τα χαρτιά τους αποκαλύπτουν όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα στη ΔΗΜΑΡ, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο σαββατοκύριακο, αλλά και του συνεδρίου που αναμένεται ως τα μέσα του καλοκαιριού.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Όσο περνούν οι μέρες και όλοι οι παίκτες της Αγίου Κωνσταντίνου δείχνουν τις διαθέσεις και τις προθέσεις τους, τόσο ευκρινέστερο καθίσταται το γεγονός ότι στη ΔΗΜΑΡ συγκρούονται δύο αντίπαλες στρατηγικές, που μπορεί να οδηγήσουν και στην διάσπαση του κόμματος.

Η πλειοψηφία

Από τη μια πλευρά, η πλειοψηφία του κόμματος, δηλαδή οι «προεδρικοί», το «Αριστερό Δίκτυο» και οι 5 βουλευτές που έχουν συγκροτήσει ξεχωριστή ομάδα (Γιώργος Κυρίτσης, Νίκη Φούντα, Γιάννης Πανούσης, Θωμάς Ψύρρας, Δημήτρης Αναγνωστάκης) στηρίζουν τον Φώτη Κουβέλη και ξετυλίγουν στρατηγική σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, όλες οι παραπάνω πλευρές ζητούν να μην γίνει αποδεκτή η παραίτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, αποδέχονται συνομιλίες μόνο με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού» που απορρίπτουν τη σύμπραξη με τη ΝΔ (άρα όχι διάλογο επισήμως με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου…) και ζητούν να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ αυτόνομος πόλος, με το βλέμμα στραμμένο… στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, στην ίδια γραμμή εμφανίζεται και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, που συνεχίζει να απορρίπτει, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, τον διάλογο με το σημερινό ΠΑΣΟΚ «που συγκυβερνά με τη ΝΔ», όπως λένε συνομιλητές του. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας, έκανε λόγο για «πολιτική μετατόπιση προς τα αριστερά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος του κόμματος του Φώτη Κουβέλη. «Η δική μου θέση είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθιστά επιτακτική τη συγκρότηση ενός νέου μπλοκ εξουσίας που θα ωθήσει προς τα αριστερά τις πολιτικές εξελίξεις», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαχαίρας. Για έναν «νέο πόλο εξουσίας με στρατηγική στόχευση τον ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

Άλλη στρατηγική

Ωστόσο, η εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή η «Μεταρρυθμιστική Τάση» της ΔΗΜΑΡ, κάθε άλλο παρά συμμερίζεται στην στρατηγική στόχευση της ηγεσίας και της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Αντιθέτως, στην εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα στον αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 984» με ομιλητή τον επικεφαλής της τάσης, Σπύρο Λυκούδη, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος πρόταση διαλόγου κεντρικά με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ο κ. Λυκούδης, μάλιστα, θα προτείνει συγκεκριμένα να συσταθεί μία άτυπη επιτροπή διαλόγου μεταξύ της «Ελιάς», της ΔΗΜΑΡ και του «Ποταμιού» για τη δημιουργία ενωμένης Κεντροαριστεράς και αναμένεται να διαμηνύσει ότι η Μεταρρυθμιστική Τάση πιστεύει πως η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να θέσει κανένα προαπαιτούμενο στον διάλογο αυτό. Μ’ άλλα λόγια, ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα διαφωνήσει με τις προϋποθέσεις που τίθενται από την πλευρά Κουβέλη περί διαλόγου «μόνο με όσους απορρίπτουν την σύμπραξη με τη ΝΔ» ή μόνο με σκοπό την στρατηγική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αναμένεται να αφήσει σοβαρές αιχμές κατά της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, κατηγορώντας την για «απομονωτισμό» και θα επιχειρήσει να εμφανιστεί δικαιωμένος για όσα έλεγε από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει στους όρους που θέτει για διάλογο με την Κεντροαριστερά και στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται ότι η Μεταρρυθμιστική Τάση δε θα παραστεί στο Συνέδριο του κόμματος, οδηγώντας τη ΔΗΜΑΡ σε διάσπαση.

Via : www.matrix24.gr