Μετά την αποκατάστασή τους, τα 177 διαμερίσματα θα διατεθούν για φιλοξενία συγγενών ασθενών στο παρακείμενο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», για κοινωνική κατοικία και για τη δημιουργία μουσείου μικρασιατικής μνήμης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Το «πράσινο φως» πήρε η αρχιτεκτονική και η στατική μελέτη ανάπλασης των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Οι μελέτες προτείνουν την επαναφορά των κτιρίων στην αρχική τους μορφή, έως και στο αρχικό τους χρώμα του 1932, με τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό (λ.χ. ενεργειακή αναβάθμιση). Στόχος είναι να προκηρυχθεί μέσα στο 2019 ο διαγωνισμός από την Περιφέρεια Αττικής, με συντονιστή την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής, θα οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός του έργου (εκτιμάται στα 10-12 εκατ. ευρώ).

Ο διαγωνισμός θα αφορά την επισκευή και αποκατάσταση των όψεων και των κοινόχρηστων χώρων (κλιμακοστάσια, δώματα) και στις οκτώ πολυκατοικίες. Καθώς και την ανακαίνιση των 177 διαμερισμάτων που μεταβιβάστηκαν το 2016 στην Περιφέρεια Αττικής, με μικρές τροποποιήσεις στα λουτρά (διεύρυνση). Για τα 51 ιδιόκτητα διαμερίσματα θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε με ένα ποσό που θα προϋπολογιστεί από τα τεύχη δημοπράτησης να έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε εργασίες ανακαίνισης. Σε πρώτη φάση ο διαγωνισμός δεν θα αφορά τον αδόμητο χώρο γύρω από τα κτίρια.

Ας δούμε πώς προσεγγίζει το ζήτημα η τεχνική μελέτη. «Πρωταρχικό στόχο του έργου ανάπλασης της περιοχής των προσφυγικών αποτελεί η αναζωογόνηση του χώρου και η απόδοσή του στην πόλη, με στόχο τη διατήρηση της μνήμης, την προστασία και ανάδειξη αντιπροσωπευτικού δείγματος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα, αλλά και την επανάχρησή του (με χρήση –κοινωνικής– κατοικίας) ώστε να καταστεί ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης. Επιπλέον, το έργο στοχεύει στην εξωτερική αποκατάσταση αλλά και στη βελτίωση της εσωτερικής διαρρύθμισης των πολυκατοικιών, ώστε τα διαμερίσματα να καταστούν βιώσιμα», αναφέρει.

Οδηγός η αρχική εικόνα

Οδηγός για τις μελέτες αποκατάστασης ήταν η αρχική εικόνα των κτιρίων. «Η ανασύνταξη της αλλοιωμένης μορφολογίας θα επιτευχθεί με μία σειρά ήπιων επεμβάσεων βασιζόμενων στη διατήρηση και ανάδειξη των διασωθέντων μορφολογικών στοιχείων των πολυκατοικιών με απόλυτο σεβασμό στη δομοστατική τους οργάνωση», αναφέρει η μελέτη.

«Ειδικότερα, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις, που χαρακτηρίζονται απλές εργασίες συντήρησης και “επούλωσης” φθορών, όπως η αντικατάσταση υλικών, που έχουν καταστεί ανίκανα να εκπληρώσουν τη λειτουργία τους με άλλα υγιή και κατά το δυνατόν αυθεντικά».

Για τη διατήρηση της ιστορικότητας των οκτώ πολυκατοικιών προτείνεται η διατήρηση μέρους των χαρακτηριστικών αποτυπωμάτων των οβίδων από τις συγκρούσεις των Δεκεμβριανών. Σε πρώτη φάση θα καταγραφεί η ακριβής τους θέση, ώστε να αναδειχθούν με εξειδικευμένη τεχνική στο μέλλον. Προτείνεται επίσης η επαναφορά τους στο αρχικό τους χρώμα. Μετά την απαραίτητη διερεύνηση για την ποιότητα και το είδος του αρχικού χρώματος των πολυκατοικιών – με επιτόπιες αυτοψίες και αντιστοίχισή τους σε αποχρώσεις «παλέτας» του εμπορίου, προέκυψε πώς η επιφάνεια των όψεων ήταν βαμμένη σε έντονη ώχρα («σπασμένο» κίτρινο), ενώ η περιμετρική «ζώνη» της βάσης ήταν τονισμένη με έντονο κεραμιδί.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποκατάστασή τους τα 177 διαμερίσματα (όλα των 55 τ.μ.) θα διατεθούν για τη φιλοξενία συγγενών ασθενών στο παρακείμενο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», για κοινωνική κατοικία (λ.χ. στέγαση προσφύγων) και για τη δημιουργία μουσείου μικρασιατικής μνήμης. Το πόσα διαμερίσματα θα διατεθούν για κάθε χρήση θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση.

Via : www.kathimerini.gr