Του Μάριου Χριστοδούλου

Με το όπλο «παρά πόδα» για τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση για να μπορέσει να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι οποίες στο τέλος Οκτωβρίου «φούσκωσαν» στα 9,46 δισ. ευρώ. Ω του θαύματος, το ίδιο διάστημα ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από το προηγούμενο ποσό οφειλών τα 756 εκατ. ευρώ αποτελούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχονται σε 4,63 δισ. ευρώ, των νοσοκομείων σε 1,87 δισ., των υπουργείων σε 915 εκατ. και των ΟΤΑ σε 903 εκατ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι οφειλές αυτές να έχουν εξοφληθεί σταδιακά έως τον Δεκέμβριο του 2013, όπως άλλωστε προβλέπουν και τα μνημόνια που υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών με τα 12 υπουργεία, στην εποπτεία των οποίων έχει περάσει η διευθέτηση αυτών των χρεών.

Στο διάστημα που απομένει για να κλείσει το φετινό έτος στο Γενικό Λογιστήριο κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να πληρώσουν με χρονική προτεραιότητα το εφάπαξ σε 40.229 δικαιούχους με τα λεφτά που θα πάρουν από τη δόση.

Διατηρώντας τη «στρόφιγγα» των δαπανών κλειστή οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταφέρει στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 πρωτογενές πλεόνασμα 2,312 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 4,244 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Να σημειωθεί ότι το μέγεθος αυτού του πλεονάσματος αντιστοιχεί στο 1,1% του ΑΕΠ, ενώ δεν περιλαμβάνονται σε αυτό τα ποσά των δαπανών για τόκους (11,695 δισ. ευρώ) που κατέβαλε σε αυτό το διάστημα ο κρατικός προϋπολογισμός.

Τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης δείχνουν ότι τα συνολικά έσοδα από τον προϋπολογισμό, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ ανήλθαν σε 84,039 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες σε 81,727 δισ. ευρώ.

Στην κυβέρνηση προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «τα αποτελέσματα αυτά δεν δικαιολογούν θριαμβολογίες ούτε επιτρέπουν εφησυχασμό».