Lykoudis vouli

Του Βασίλη Κωστούλα

Αποτέλεσμα μιας συστηματικής αποστασιοποίησης των δύο βουλευτών από τις κεντρικές επιλογές του κόμματος χαρακτηρίζει τη διαγραφή από την ΚΟ των Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης. Εξηγεί ότι το ποτήρι ξεχείλισε όταν οι δύο βουλευτές υπαινίχθηκαν ότι θα υιοθετούσαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ, απορρίπτει τις αιτιάσεις περί απολυταρχικής αποπομπής από το Φώτη Κουβέλη και διευκρινίζει ότι έγκειται αποκλειστικά στους ίδιους αν θα διατηρήσουν τις κοινοβουλευτικές τους έδρες.

Η είδηση ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου»;

Υπήρξε πράγματι εδώ και μήνες μία συνεχής και συστηματική απομάκρυνση των δύο βουλευτών από όλες τις πολιτικές επιλογές και πρωτοβουλίες του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι, κατά τη γνώμη μου, εξαντλήθηκαν με χαρακτηριστική πολιτική υπομονή όλα τα περιθώρια, ώστε να μην υπάρξει και μία τυπική ρήξη, αυτό δεν αποφεύχθηκε. Ήταν αίσθηση όλων μας ότι από ένα σημείο και μετά δεν επρόκειτο για ένα απλό κλίμα διαφωνιών αλλά για προσήλωση στην υλοποίηση ενός πολιτικού σχεδίου μακριά από τις επιλογές του κόμματος, πράγμα που δεν είχε νόημα. Δηλαδή, έπρεπε από μόνοι τους οι δύο βουλευτές να πουν: «ας μη βασανίζουμε ο ένας τον άλλον, γεια χαρά» – όπως έκανε και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Ωστόσο, φάνηκε ότι δεν είχαν πρόθεση να λειτουργήσουν με έναν τόσο καθαρό και έντιμο, κατά τη γνώμη μου, τρόπο.

Πόσο καταλυτική επί της ουσίας ήταν η στάση των δύο βουλευτών στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ;

Επέλεξαν να στηρίξουν και να ψηφίσουν το πολιτικό σχέδιο ενός άλλου κόμματος. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό. Η στοιχειώδης αξιοπρέπεια οποιουδήποτε κόμματος στον κόσμο του επιβάλλει να αντιμετωπίσει ένα ανάλογο φαινόμενο. Άλλο ο σεβασμός ενός κόμματος στις διαφορετικές απόψεις, άλλο η ανοχή του σε επιλογές στήριξης ενός άλλου κόμματος.

Πρόκειται να αποπεμφθούν και από τα μητρώα της ΔΗΜΑΡ οι Βουδούρης και Μουτσινάς;

Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αν θέλουν να παραμείνουν στη ΔΗΜΑΡ, ας το κάνουν. Το πρόβλημα αφορούσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και είναι αστειότητες όσα ακούγονται περί προσωπικής απόφασης του Φώτη Κουβέλη κ.ο.κ. Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, μόνο με απόφαση του προέδρου της ΚΟ μπορεί να διαγραφεί ένας βουλευτής. Δεν αποφασίζουν τα όργανα του κόμματος.

Η αλήθεια είναι ότι οι δύο βουλευτές, όπως και άλλα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος (βλ. Ανδρέας Νεφελούδης) θέτουν θέμα δημοκρατικότητας στο κόμμα, με αφορμή τη διαδικασία.

Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα. Αν αποφάσιζε ένα κομματικό όργανο να απομακρύνει από την ΚΟ το Βουδούρη και το Μουτσινά, τότε θα ήμασταν ένα καταγέλαστο κόμμα. Τότε θα ήταν που θα έπρεπε να αντιδράσουν.

Πώς κρίνετε έως τώρα τον αντίκτυπο της εξέλιξης στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ; Υπάρχουν στελέχη τα οποία έχουν δυσαρεστηθεί;

Η «γραμμή» την οποία έχουμε χαράξει ως κόμμα υποστηρίζεται όχι απλώς από την πλειοψηφία των στελεχών αλλά σχεδόν παμψηφεί. Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι γνωστό σε όλους ότι για πολύ καιρό οι δύο βουλευτές έπαιζαν κρυφτούλι μέσα στο κόμμα. Η Κεντρική Επιτροπή συνεδρίασε δύο φορές για τα ζητήματα της πολιτικής στρατηγικής, με πλειοψηφία της τάξης του 85% και του 90%, αντίστοιχα. Μία φορά «κατέβασε» ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ξεχωριστή πρόταση και τη ψήφισε μόνο ο ίδιος. Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση, οι Βουδούρης και Μουτσινάς δεν καταψήφισαν καν την απόφαση, «έριξαν» λευκό.

Θα τους ζητήσετε να παραδώσουν τις κοινοβουλευτικές τους έδρες;

Όχι. Είναι δικές τους. Εκείνοι θα αποφασίσουν.

Via : tvxs.gr