έντονες οι αντιδράσεις των κατοίκων σε Γραμματικό Κερατέα, Φυλή και Λιόσια

έντονες οι αντιδράσεις των κατοίκων σε Γραμματικό Κερατέα, Φυλή και Λιόσια

της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

«Καμπάνια πειθούς» των πολιτών για τη χρησιμότητα των τεσσάρων αμφιλεγόμενων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Λιόσια ξεκινάει ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Ν.Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Γιάννης Σγουρός, αναθέτοντας σε εταιρεία επικοινωνίας συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η απόφαση ελήφθη στις 5 Σεπτεμβρίου με το έργο να ανατίθεται στην εταιρεία «ΛΕΓΕΙΝ και ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΕ» και το κόστος των υπηρεσιών να ανέρχεται στα 22.985 ευρώ, όταν μόλις τον περασμένο Μάρτη ο κ. Σγουρός ζητούσε από την κυβέρνηση χρηματοδότηση των οφειλών του Συνδέσμου που ανέρχονται σε 77 εκατ. ευρώ!

Για τρεις μήνες

Τα χρήματα θα αντληθούν από τον προϋπολογισμό του φορέα, ενώ η σύμβαση που υπεγράφη πρόσφατα είναι μόλις τρίμηνης διάρκειας.

Το μεγάλο στοίχημα του ΕΔΣΝΑ,  όπως επισημαίνουν επίσημοι κύκλοι του, αποτελεί η κατασκευή και λειτουργία των τεσσάρων εργοστασίων συνολικής δυναμικότητας 1 εκατ. 355 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων ετησίως, τα οποία θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και θα αποτελέσουν τον πυρήνα της διαχείρισης για τα επόμενα 27 χρόνια.

Αρνητικός παράγοντας στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι οι έντονες αντιδράσεις από κατοίκους των τεσσάρων περιοχών και την ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ).

Οπως σημειώνουν, «πρόκειται για πανάκριβη μέθοδο διαχείρισης που θα εκτινάξει τα δημοτικά τέλη στα ύψη αναδεικνύοντας ως μοναδικούς ωφελούμενους τους εργολάβους.

»Παράλληλα αντιστρατεύεται τη νομοθεσία που θέτει στην κορυφή της πυραμίδας διαχείρισης απορριμμάτων την πρόληψη δημιουργίας τους, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωσή τους. Μεθόδους δηλαδή σαφώς χαμηλότερου κόστους για τον πολίτη και ασύγκριτα ηπιότερης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τα φαραωνικού μεγέθους αχρείαστα εργοστάσια».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Ε» κύκλοι του Συνδέσμου απέδωσαν την αναγκαιότητα επικοινωνιακής υποστήριξης στη συγχρηματοδότηση των τεσσάρων εργοστασίων από κοινοτικά κονδύλια.

Σημειώνουμε ότι οι υποστηρικτικές μελέτες για νέα -δεύτερη- αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, στον οποίο θα όφειλαν να συμπεριλαμβάνονται οι επιταγές της νομοθεσίας αναφορικά με την πυραμίδα διαχείρισης (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση κ.λπ.), αναμενόταν να έχουν ολοκληρωθεί, έπειτα από τέσσερις παρατάσεις, στις 31/12/2013. Εντούτοις δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η εταιρεία ΛΕΓΕΙΝ και ΠΡΑΤΤΕΙΝ δημιουργήθηκε από τον Λευτέρη Κουσούλη το 1995 και συνεργάστηκε με την Επιτροπή Διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων, τον «Αθήνα 2004», την Ευρωπαϊκή Ενωση, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανισμούς του Δημοσίου και επιχειρήσεις. Εχει υποστηρίξει σε θέματα στρατηγικής και επικοινωνίας πολιτικά κόμματα (κυρίως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) και δημοτικούς συνδυασμούς.

Στον ΕΔΣΝΑ «θα παρασχεθούν υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής σε θέματα ενημέρωσης και θα διαμορφώσουμε στρατηγικό πλαίσιο για το αντικείμενο του έργου. Δεν είναι καμπάνια. Εμείς θα συμβουλεύσουμε το Σύνδεσμο τον τρόπο που θα επικοινωνήσει τις στρατηγικές του» δήλωσε στην «Ε» ο κ. Κουσούλης.

Via : www.enet.gr