Με… μικρά βήματα πραγματοποιείται η προσέγγιση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να προετοιμάζουν τον «πολιτικό… αρραβώνα» με αφορμή την πρόσκληση που απηύθυνε η Κουμουνδούρου σε κόμματα (μεταξύ των οποίων και η ΔΗΜΑΡ) και ανεξάρτητους βουλευτές για την εκδήλωση που οργανώνει σήμερα κατά της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ».

Πρόθεση της ΔΗΜΑΡ είναι να συμβολίσει την σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από την κοινή στάση στο Κοινοβούλιο απέναντι σε μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση

Πρόθεση της ΔΗΜΑΡ είναι να συμβολίσει την σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από την κοινή στάση στο Κοινοβούλιο απέναντι σε μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση

Στην Αγίου Κωνσταντίνου έλαβαν την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη το βράδυ και χτες το πρωί σε άτυπη σύσκεψη κομματικών στελεχών με τον Φώτη Κουβέλη κουβεντιάστηκε το ενδεχόμενο να αποσταλεί αντιπροσωπεία του κόμματος στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, πιστοποιώντας έτσι την προσέγγιση των δύο κομμάτων.

Παρ’ όλ’ αυτά μετατέθηκε το κέντρο βάρους στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση.

Η πλειοψηφία των κομματικών στελεχών που βολιδοσκοπήθηκε χθες από τον γραμματέα του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλο υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να στείλει αντιπροσωπεία της στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ όπως θα έκανε και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ ή άλλων κομμάτων.

Υποστήριξαν όμως ότι το κόμμα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσω του αντιπροσώπου του ότι δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση για τη μικρή ΔΕΗ, αλλά δεν συμφωνεί με την πολιτική της Κουμουνδούρου για τις ιδιωτικοποιήσεις και δεν συμμετέχει στη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου που έχει αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος είναι να συμβολίσει την σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από την κοινή στάση στο Κοινοβούλιο απέναντι σε μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση.

Στελέχη του κόμματος σημείωναν με νόημα ότι μετατοπίστηκε το κέντρο βάρους της τελικής απόφασης στην κοινοβουλευτική ομάδα, αφού οι βουλευτές θα καταψηφίσουν την τροπολογία και θα πρέπει να έχουν λόγο για τη στάση του κόμματος και εκτιμούν ότι οι βουλευτές του κόμματος είναι μοιρασμένοι στα δύο για τη συμμετοχή στην εκδήλωση.

Ο Σπύρος Λυκούδης θα απουσιάζει δικαιολογημένα από τη συνεδρίαση, ενώ υπέρ της αποστολής αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα συμφωνήσουν επτά από τα 13 μέλη της ΚΟ, μεταξύ των οποίων οι Ασ. Ξυροτήρη και Μ. Ρεπούση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του κόμματος, Νίκος Παππάς, σε χθεσινή του συνέντευξη πραγματοποιεί νέο άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ έχει οριοθετηθεί από την κυβέρνηση του μνημονίου με την αποχώρησή της και βρίσκεται σε περίοδο έντονων εσωτερικών ζυμώσεων και υποχρέωσης να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα» και σημειώνει με νόημα ότι «η ΔΗΜΑΡ βεβαίως και καλείται να συμβάλει στη δική μας πορεία».

Τα πρώτα «ναι» στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με αφορμή τη σημερινή συγκέντρωση στο Τιτάνια, είπαν πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ αρνητικά απάντησε το ΚΚΕ.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Πάνος Μουτσινάς, και Θόδωρος Παραστατίδης έκριναν θετικά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ το παρών στη σημερινή εκδήλωση θα δώσει ο συντονιστής των Οικολόγων Πρασίνων Μ. Τσιρώνης αλλά και πολιτικές κινήσεις με τις οποίες έχει συναντηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως «Κοινωνική Συμφωνία» της Λ. Κατσέλη, «Πράττω» του Ν. Κοτζιά και Αριστερή Προοπτική – Α. Νεφελούδης και Στ. Μπαγιώργος.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί αυτοδιοικητικοί παράγοντες και κοινωνικοί φορείς από περιοχές όπως Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία αλλά και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και συλλογικότητες. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος. «Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ είναι σωστή. Θα συμμετάσχω σε αυτή» δήλωσε ο Μάρκος Μπόλαρης ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές ? που συμμετέχουν στην πολιτική κίνηση «Κοινωνία πρώτα», Ο. Βουδούρης, Π. Μουτσινάς και Θ. Παραστατίδης.

Υπέρ της πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκε και η βουλευτής Θ. Τζάκρη λέγοντας πως έχει συνταχθεί με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί ευρύτερες δυνάμεις να συμπαραταχθούν σε ένα μέτωπο αποτροπής της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ υποστήριξε πως θα ακυρώσουν τον νόμο ως κυβέρνηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τη ?μικρή ΔΕΗ?» είπε ο Π. Σκουρλέτης.

Την ίδια χρονική στιγμή, ωστόσο, ο Γ. Μηλιός, μέλος της ΠΓ του κόμματος, κράτησε αποστάσεις από τις αποφάσεις της ΚΕ, υποστήριξε ότι το κόμμα πρέπει να πορευτεί προς την κοινωνία, «όχι προς τον πολιτικό κόσμο που είναι μέσα στη Βουλή, γιατί ως τώρα έχει στηρίξει άλλες πολιτικές και κυβερνήσεις και δεν έχει φανεί να αλλάζει» – είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει μαζί με δυνάμεις όπως το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ και η Ελιά, «θα ήταν αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ – ΠΑΝ. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Via : www.ethnos.gr