του Κωνσταντίνου Ζούλα

Η πρώτη πράξη της διάσπασης της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να συντελεστεί σήμερα στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς η λεγόμενη μεταρρυθμιστική τάση του κ. Σπ. Λυκούδη θα διαμηνύσει στον κ. Φ. Κουβέλη ότι δεν προτίθεται να λάβει καν μέρος στο συνέδριο που δρομολογεί τον Σεπτέμβριο. Πρακτικά, δηλαδή, θα επιβεβαιωθεί η απόσυρση των στελεχών της μειοψηφίας από κάθε θεσμική διαδικασία, γεγονός που οδηγεί νομοτελειακά στην αποχώρησή τους από το κόμμα. Κάτι που σχεδόν έχουν προαναγγείλει άλλωστε και γνωστά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Γρ. Ψαριανός και ο Ανδρ. Παπαδόπουλος.

Για την εξέλιξη αυτή προϊδέαζαν χθες τους δημοσιογράφους ουκ ολίγα μέλη της Εκτ. Επιτροπής, τα οποία φέρονταν αποφασισμένα να δημοσιοποιήσουν και κείμενο, καταγγέλλοντας ως ένα ακόμη σφάλμα του κ. Κουβέλη την επ’ αριστερά στροφή που επιχειρεί, με στόχο να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν κατορθώσει βέβαια να επιτύχει την πολιτική «ανάσταση» της ΔΗΜΑΡ. Στο ίδιο κείμενο αναμένεται να επαναλάβουν και τις δικές τους θέσεις, όπως εκφράστηκαν προσφάτως από τον κ. Λυκούδη. Δηλαδή να χαρακτηρίσουν το συνέδριο όχι μόνον ανώφελη, αλλά και αυτοκτονική διαδικασία για το κόμμα τους που συνεθλίβη και να υπογραμμίσουν την ανάγκη η πλευρά Κουβέλη να συνειδητοποιήσει επιτέλους τα λάθη της και να μετέχει στο εξής άνευ όρων σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανασύστασης του κεντροαριστερού χώρου.

Με τα δεδομένα αυτά θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσει ο κ. Κουβέλης, που ως γνωστόν έχει προγραμματίσει και συνεδρίαση της Κ.Ε. το Σάββατο, στην οποία επίσης τα μέλη της μειοψηφίας προεξοφλείται πια ότι θα απέχουν. Συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, μη θέλοντας να ρίξουν λάδι στη φωτιά, επιφυλάσσονταν να διαπιστώσουν αν η απειλή εξόδου από το κόμμα αφορά μεμονωμένα στελέχη ή αν εκπροσωπεί όλη τη μεταρρυθμιστική τάση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν συζητούσαν το ενδεχόμενο αναβολής του συνεδρίου ακόμη και στην περίπτωση της διαφαινόμενης διάσπασης της ΔΗΜΑΡ. Πιθανώς γιατί όπως έλεγαν στελέχη της μειοψηφίας, «ο βρεγμένος αρχηγός ενός κόμματος που έχει συντριβεί με 1,20%, τη βροχή δεν τη φοβάται»…

Via : www.kathimerini.gr