Η κυβέρνηση σε νευρική κρίση λίγο πριν από τη δόση

Λόγω εσωτερικών διαφωνιών – Θέμα ανασχηματισμού μετά την εκταμίευση

Σε καθεστώς νευρικής κρίσης έχει περιέλθει η κυβέρνηση δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης, καθώς η συνοχή της δοκιμάζεται υπό το βάρος των μέτρων, αλλά και του ελλείμματος συνεννόησης των τριών εταίρων.

Οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να δρομολογηθούν άμεσα αλλαγές στον νόμο περί ιθαγένειας, αλλά κυρίως οι βολές του υπουργού Δικαιοσύνης κατά της τρόικας κατέδειξαν ότι οι εσωτερικές ισορροπίες της κυβέρνησης έχουν καταστεί εξαιρετικά εύθραυστες.

Ομως, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντιλαμβάνεται πως δεν έχει άμεσα περιθώρια κινήσεων στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς κάθε νέα εμπλοκή θα μετέδιδε στους δανειστές εικόνα πολιτικής αστάθειας στην πιο κρίσιμη φάση των διαβουλεύσεων πριν από τις τελικές αποφάσεις για την καταβολή των δόσεων των 44 δισ. ευρώ.

Ετσι, ο σχεδιασμός του κινείται σε τρία στάδια: Πρώτον, επιδιώκει να «κλειδώσει» οριστικά η εκταμίευση των χρημάτων, που τοποθετείται στα τέλη του μήνα. Εν συνεχεία, θα τεθεί το ζήτημα του ανασχηματισμού, παρότι οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν αποκλίνουσες προσεγγίσεις. Τέλος, θα επιδιώξει να διαμορφωθεί ένα «modus vivendi» ώστε να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση θα είναι μακράς πνοής.

Εάν, όμως, τα πολιτικά προβλήματα επιμείνουν και εφόσον η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, εκ των πραγμάτων στην ατζέντα θα μπει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη.

via kathimerini.gr | Η κυβέρνηση σε νευρική κρίση λίγο πριν από τη δόση.