Ο γιος του πακιστανού οδηγού λεωφορείου και μιας μοδίστρας είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που εκλέγεται δήμαρχος σε μια από τις σπουδαιότερες μητροπόλεις της Δύσης.

«Γεννήθηκα στο Λονδίνο και όλη μου τη ζωή την έχω ζήσει εδώ. Η συζυγός μου είναι επίσης Λονδρέζα, Μαζί μεγαλώνουμε τις δύο κόρες μας.» αναφέρει στο βιογραφικό του ο πρώτος μουσουλμάνος που γίνεται δήμαρχος μιας από τις σπουδαιότερες μητροπόλεις της Δύσης.

Ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου, ο Σαντίκ Χαν, γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1970. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από το Πακιστάν στην Αγγλία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Στην αγκαλιά της μητέρας του
Στην αγκαλιά της μητέρας του

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

«Ο πατέρας μου είχε μια τίμια δουλειά, ως οδηγός λεωφορείου και οι γονείς μου κατάφεραν να τους παραχωρηθεί ένα σπίτι από αυτά που διέθετε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, προκειμένου να μαζέψουν χρήματα και να αγοράσουν ένα δικό τους σπίτι αργότερα» λέει ο Σαντίκ Χαν, εξηγώντας πώς το Λονδίνο βοήθησε αυτούς τους ανθρώπους να στεριώσουν. Η μητέρα του ήταν μοδίστρα και ο Σαντίκ μέχρι τα 24 του κοιμόταν στο επάνω κρεβάτι μιας κουκέτας στο σπίτι των γονιών του.

Με τα αδέρφια του και τον πατέρα τους
Με τα αδέρφια του και τον πατέρα τους

Το Λονδίνο μπορεί να είναι η παλια πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας και άρα κοσμοπολίτικη, η ανεκτικότητα όμως έναν των ξένων δεν είναι απεριόριστη. Ο Σαντίκ από μικρός αρχίζει να ασχολείται με το μποξ θέλοντας να μπορεί να απαντήσει σε εκείνους που τολμούν να τον αποκαλούν κοροϊδευτικά «Πάκι». Παράλληλα αρχίζει να δείνχει έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική. Σε ηλικία 15 ετών προσχωρεί στο Εργατικό Κόμμα.

Οι σπουδές και η πολιτική καριέρα

Τελειώνοντας το σχολείο, αρχικά ήθελε να σπουδάσει θετικές επιστήμες και να γίνει οδοντίατρος, όμως ένας καθηγητής του πρόσεξε το χάρισμά του στην προφορική ομιλία και τον έστρεψε προς τη Νομική.

Εγινε δικηγόρος, με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, και πρόεδρος για τρία χρόνια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Liberty. Το 1994 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Γουόντσγουορθ, στο νότιο Λονδίνο. Το 2005 εγκαταλείπει τη δικηγορία για να εκλεγεί βουλευτής του Τούτινγκ, όπου εξακολουθεί να ζει, με τη σύζυγό του Σααντίγια, επίσης δικηγόρο, και τις δύο κόρες τους.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Γκόρντον Μπράουν τού προτείνει τη θέση του υπουργού αρμόδιου για τις κοινότητες και έτσι γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος, μέλος της βρετανικής κυβέρνησης. Επί ένα χρόνο εργάστηκε με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και μειονότητες του Λονδίνου για να προωθήσει την αλληλοκατανόηση και να καταπολεμήσει όχι μόνο την ισλαμοφοβία αλλά και τον αντισημιτισμό. Ενα χρόνο μετά διορίζεται υπουργός μεταφορών.

Το 2015 ηγήθηκε του σχεδιασμού της προεκλογικής εκστρατείας για την περιφέρεια οτυ Λονδίνου καταφέρνοντας να αποσπάσει έδρες υπέρ του Εργατικού Κόμματος, τόσο από τους Συντηρητικούς όσο και από τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Ο μικρόσωμος Σαντικ Χαν λατρέυει τα σπορ και εκτός από το μποξ είναι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος αλλά και λάτρης του αγαπημένου αθλήματος των Πακιστανών, του κρίκετ. Το 2014 έτρεξε στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.

Via : http://www.thetoc.gr