ntomates-reuma-630_0

Σάπιες και ακατάλληλες για κατανάλωση ντομάτες μπορούν να χρησιμεύσουν, αντί να καταλήξουν στις χωματερές. Ερευνητές της Σχολής Μεταλλείων και Τεχνολογίας της Νότιας Ντακότα, υπό τον καθηγητή Βενκαταραμάνα Γκανταμσετί, ανακάλυψαν ότι μπορούν τις χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος -σε μικρή ποσότητα προς το παρόν.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, εξήγησαν ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που χρησιμοποιεί τις ντομάτες ως πρώτη ύλη σε μια βιολογική (μικροβιακή) ηλεκτροχημική κυψέλη, που παράγει ηλεκτρισμό.

Η ηλεκτροχημική κυψέλη χρησιμοποιεί βακτήρια για να διασπάσει και να οξειδώσει την οργανική ύλη της ντομάτας. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει ηλεκτρόνια, τα οποία μετατρέπονται σε ρεύμα.

Προς το παρόν, η συσκευή παράγει λίγο ρεύμα: 0,3 βατ ηλεκτρισμού δημιουργούνται από 10 μιλιγκράμ (χιλιοστόγραμμα) ντομάτας. Όμως οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι, με τις καταλληλες βελτιώσεις, η απόδοση σε ρεύμα μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ.

Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι η εφεύρεσή τους μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε περιοχές που έχουν μεγάλη παραγωγή ντομάτας, όπως στην Πολιτεία της Φλόριντα, όπου κάθε χρόνο πετιούνται σχεδόν 400.000 τόνοι άχρηστης ντομάτας.

Αυτές οι ντομάτες καταλήγουν στις χωματερές, όπου διασπώμενες παράγουν μεθάνιο, ένα από αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Την έρευνα, μεταξύ άλλων, χρηματοδοτούν η NASA και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ.

Via : www.efsyn.gr