Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν -ούτε στη διπλωματική αντιπαράθεσή του με τις ΗΠΑ, ούτε στη συνεχιζόμενη εισβολή στη βορειοδυτική Συρία, και συγκεκριμένα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Αντίθετα, ο Τούρκος πρόεδρος έριξε χθες κι άλλο λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας -κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, όπου παρεμπιπτόντως υπέγραψε 16 συμφωνίες με τη σερβική κυβέρνηση- ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απολύσουν τον πρεσβευτή τους στην Αγκυρα, προσθέτοντας πως δεν τον θεωρεί πλέον αντιπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ και «δεν είναι πλέον αποδεκτός» από την τουρκική κυβέρνηση!

Ο Ερντογάν κατηγόρησε ουσιαστικά τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν τη διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες και αναρωτήθηκε, ειρωνικά, πώς κατάφεραν και διείσδυσαν «πράκτορες» (εννοείται του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Γκιουλέν) στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, αναφερόμενος στους δύο προξενικούς υπαλλήλους που έχουν ήδη συλληφθεί.

«Αν δεν »διείσδυσαν», τότε ποιος τους έβαλε εκεί;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο «σουλτάνος», καρφώνοντας ξανά την αμερικανική κυβέρνηση.

Στην ίδια «σκληρή» γραμμή κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έλαβαν μια «συναισθηματική και ανάρμοστη απέναντι σε έναν σύμμαχο» απόφαση, αναστέλλοντας την έκδοση βίζας: «Ποιον τιμωρείτε; Κάνετε τους πολίτες σας και τους δικούς μας να πληρώσουν το τίμημα, αυτό δεν είναι σοβαρό», δήλωσε ο Γιλντιρίμ -επαναλαμβάνοντας τα τουρκικά παράπονα για την αμερικανική υποστήριξη προς τους Κούρδους και για την άρνηση έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οσο για την τουρκική «αναγνωριστική» επιχείρηση στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, ο Γιλντιρίμ χθες… άλλαξε τροπάριο και υποστήριξε πως, πέραν της «μείωσης των εντάσεων» μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων, έχει στόχο «να αποτραπεί ένα νέο μεταναστευτικό κύμα» προς την Τουρκία!

Πιο διαφωτιστικός ήταν ο υπουργός Αμυνας Νουρεντίν Τσανικλί, που τόνισε στο CNN Turk πως οι τουρκικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην Ιντλίμπ, «μέχρι να πάψει να υφίσταται η απειλή», δηλαδή επ’ αόριστον…

Είπε ακόμη ότι η αναγνωριστική ομάδα κομάντος «επιθεώρησε» (με…μπαράζ από οβίδες) την Ιντλίμπ ως προπομπός για μια πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση «για την επιβολή της ειρήνης» στη βορειοδυτική Συρία.

Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και μια δήλωση του στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Μπουρχάν Κουζού, στο αλ-Τζαζίρα, πως η «έκρηξη οργής» της Ουάσινγκτον και η επιθετική απόφαση για τις βίζες προκύπτουν από το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο συλληφθέντες προξενικούς υπάλληλους, ο Μετίν Τοπούζ, κατέχει, λέει, «κρίσιμες πληροφορίες» για τον ρόλο της Ουάσινγκτον στην περσινή αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, με στόχο την ανατροπή και δολοφονία του Ερντογάν…

Πάμε όμως στο «ζουμί». Οπως σχολιάζει εύστοχα η Washington Post, ο Ερντογάν παίζει όλο και πιο ανοιχτά το αντιαμερικανικό χαρτί, τροφοδοτώντας ποικίλες θεωρίες συνωμοσίας για αμερικανική ανάμειξη στο πραξικόπημα.

Ωστόσο, το αντιαμερικανικό αυτό «αφήγημα» δεν θα έχει παρά βραχυπρόθεσμα οφέλη για τον Ερντογάν, σε αντίθεση με τη μεγάλη ζημιά που ήδη υφίσταται η τουρκική οικονομία λόγω της κρίσης με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη: «Ο Ερντογάν μπορεί να θέλει να φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσης από τη Δύση, αλλά η εμμονή στη ρητορική αυτή το πιθανότερο είναι ότι θα βλάψει τη χώρα του περισσότερο από τους άλλους», καταλήγει η ανάλυση της Washington Post.

Via : www.efsyn.gr