OAEE

της Μαρία Γιαννακάκη

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία μας είναι η δραματική μείωση της κατανάλωσης. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αλλά και η συνεπαγόμενη πολιτική της λιτότητας έχει συμπιέσει σε τέτοιο βαθμό τα εισοδήματα, που οι δείκτες της κατανάλωσης βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Είναι προφανές ότι στην ελληνική οικονομία που βασίζεται κατεξοχήν στην αλληλεξάρτηση μεταξύ ζήτησης και επιπέδου μισθών, η πτώση του ενός οικονομικού παράγοντα οδηγεί αναγκαστικά και στην πτώση του άλλου.

Σε αυτό το νοσηρό οικονομικό κλίμα οι επιχειρηματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της χρεωκοπίας. Η δυσμενής τους οικονομική θέση, επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο και από το σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο επιβάλλει υψηλότατες εισφορές ακόμα και όταν οι επιχειρηματικοί τζίροι μειώνονται δραματικά.

Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό εισόδημα, καλούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ούτως ώστε να έχουν υγειονομική περίθαλψη και για να διατηρήσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα. Έτσι, δημιουργούνται οφειλές, τις οποίες δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα οδηγεί πολλούς συμπολίτες μας να χάνουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους τη βασική παροχή του κράτους πρόνοιας όπως είναι η, υγειονομική περίθαλψη.

Αναφορικά με τον ΟΑΕΕ, οι ανωτέρω οφειλές προσμετρούνται μεν στα έσοδα του Οργανισμού, αλλά είναι αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν στο προσεχές μέλλον.

Με βάση τον ισχύοντα Νόμο, οι οφειλέτες έχουν την δυνατότητα υπαγωγής των χρεών τους σε ρύθμιση, με άμεση όμως αποπληρωμή. Επομένως, δεν μπορούν να κάνουν χρήση των υφιστάμενων διατάξεων.

Οδηγούμαστε έτσι σε ανακύκλωση του προβλήματος αλλά και σε ακραίες καταστάσεις όπως κλείσιμο καταστημάτων.

Είναι προφανές ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους ασφαλισμένους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τρόπο που να αντιμετωπίζει την σημερινή οικονομική κατάσταση αλλά και για τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ. Έτσι, η Δημοκρατική Αριστερά θα καταθέσει πρόταση Νόμου με αντικείμενο τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών.

Συγκεκριμένα οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, υπάγονται σε ρύθμιση κατά την οποία καταβάλλονται σε διμηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Φεβρουάριο του 2015. Το φορολογητέο εισόδημα των αιτούντων, όπως διαμορφώθηκε κατά το τελευταίο έτος, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, ούτως ώστε να αποφευχθεί η μαζική υπαγωγή ασφαλισμένων στην ρύθμιση, την οποία δεν δικαιούνται.

Κατά αυτόν τον τρόπο δίνεται στους ασφαλισμένους ένα σημαντικό χρονικό περιθώριο, ώστε να μπορέσουν να αποδεσμευθούν από τις οφειλές τους, χωρίς να προσβάλλεται το δικαίωμά τους για πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Η ίδια δυνατότητα προβλέπεται και για τους ασφαλισμένους οι οφειλές των οποίων υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ. Κατά αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να υπάρξουν κάποια έσοδα για τον ΟΑΕΕ, στα οποία πιθανότατα, ο Οργανισμός, δεν θα μπορούσε να υπολογίζει.

Οι διαδικασίες υπαγωγής στην ρύθμιση είναι απλές και αυτοματοποιημένες, καθώς τα καταστήματα του ΟΑΕΕ δεν θα προβαίνουν σε έλεγχο σκοπιμότητας, αλλά νομιμότητας. Όσοι υπαχθούν σε ρύθμιση θα καθίστανται αυτομάτως ασφαλιστικά ενήμεροι, η οποία ενημερότητα θα αναπροσαρμόζεται κατά την διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών, ανάλογα με την πρόοδο αυτής.

Δεδομένης της πρόθεσής μας να υπάρχει για όλους πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, η θεώρηση του βιβλιαρίου Υγείας του ασφαλισμένου και των προστατευόμενων μελών αυτού, αποσυνδέεται από ενδεχόμενες οφειλές προς τον Οργανισμό, έως 1/1/2016. Ομοίως ισχύει και για τους προαιρετικώς ασφαλισμένους, στους οποίους δίδεται, επίσης, η δυνατότητα να ενταχθούν στην αμέσως κατώτερη, της υφιστάμενης, κλίμακα.

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποσκοπεί στη συνολική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΕ, αλλά στο να δώσει τη δυνατότητα για υγειονομική περίθαλψη σε επαγγελματίες που σήμερα τη στερούνται αλλά και να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις που εξαρτώνται από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η Δημοκρατική Αριστερά με τη συγκεκριμένη πρόταση Νόμου μεριμνά για τους συνανθρώπους μας που πλήττονται καθημερινά από την κρίση αλλά και προσφέρει μια αξιόπιστη, βιώσιμη πρόταση για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών

via http://www.ananeotiki.gr/el/readText.asp?textID=7173