«Διαζύγιο» με την τουρκική λίρα και σταδιακή μετάβαση στο ευρώ προανήγγειλε την Τρίτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επισημαίνοντας ότι ξεκίνησαν οι σχετικές τεχνικές εργασίες στην Κύπρο για το θέμα αυτό.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η μετάβαση στο ευρώ, η τελωνειακή ένωση και οι άλλες διεργασίες εναρμόνισης δεν είναι εργασίες που μπορούν να αφεθούν για μετά από ένα δημοψήφισμα στο οποίο ο κόσμος θα ψηφίσει θετικά, το «ναι».

«Αυτή είναι μια διαδικασία και σε πρώτο στάδιο θα συσταθεί η μετάβαση στο ευρώ και η τελωνειακή ένωση. Στη συνέχεια θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η προσαρμογή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα θέματα υγείας, περιβάλλοντος και σε άλλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ως προς την αλλαγή του νομίσματος θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες και με την Τουρκία, προσθέτοντας ακόμη ότι «στόχος είναι να καταργηθεί ο κανονισμός για την ‘πράσινη γραμμή’».

Ο κ. Ακιντζί είπε, τέλος, ότι και στις επαφές μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη συζητήθηκε το θέμα της μετάβασης στο ευρώ και η τελωνειακή ένωση και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδωσαν υπόσχεση για επιτάχυνση ενώ χθες Δευτέρα στη συνάντηση των ηγετών συμφώνησαν την ίδρυση ad hoc επιτροπής.

Via : http://tvxs.gr