Απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έχει τη δύναμη να πραγματοποιήσει «στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο», εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε: «Έχουμε τη δύναμη για να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν και ταυτόχρονα στο Αιγαίο» και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η χώρα είναι αποφασισμένη για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων της σε όλες τις θάλασσες της, που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο και διεθνείς συμφωνίες».

Ο στρατηγός Ακάρ, επέβλεψε τις δραστηριότητες των μονάδων εδάφους και αέρος του στρατού που συμμετέχουν στο βόρειο τμήμα της Συρίας από το αεροπλάνο Eλέγχου και Προειδοποίησης Αερομεταφορών (HIK), Boeing 737 AEW&C, συνοδευόμενος από το διοικητή των δυνάμεων ξηράς, στρατηγό, Γιασάρ Γκιουλέρ, το ναύαρχο Αντνάν Ομπάλ και το διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχο Χασάν Κιουτσουκακιούζ.

Λαμβάνοντας πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες που διεξήγαγαν οι διοικητές της περιοχής, ο Ακάρ έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες.

Αργότερα, συνοδευόμενος από τους διοικητές, επισκέφθηκε την τουρκική περιοχή Αιγαίου, και επέβλεψε τις δραστηριότητες των αεροσκαφών που λειτουργούν στην περιοχή μέσω δραστηριοτήτων ελέγχου του εναέριου χώρου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, από το αεροπλάνο HİK.

Αργότερα, έφτασε στη Σμύρνη, ενημερώθηκε για το έργο που επιτέλεσε στην περιοχή η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων μέσω των Συστημάτων Σύγχρονης Ανίχνευσης, Διάγνωσης και Ελέγχου στο Κέντρο Συντονισμού Ναυτικών Δυνάμεων, από όπου έκανε και δηλώσεις.

«Η Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς, γίνεται σύμφωνα με τα δικαιώματά της χώρας μας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ειδικότερα 1624 (2005), 2170 (2014) και 2178 (2014) και το δικαίωμα της αυτοάμυνας στο 51ο το άρθρο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία, δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και η επιχείρηση γίνεται με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Ο κύριος σκοπός, σύμφωνα με τον Τούρκο αρχιστράτηγο, είναι «η παροχή ασφάλειας και σταθερότητας ώστε τα αδέλφια μας στη Συρία να επιστρέψουν ασφαλή στα σπίτια τους».

Ο Ακάρ τόνισε ότι στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης στόχος είναι μόνο οι τρομοκράτες και τα καταφύγιά τους, οι θέσεις, τα όπλα, τα εργαλεία και ο εξοπλισμός, και δίνεται κάθε είδους προσοχή και ευαισθησία, ώστε να αποτραπεί η πρόκληση ζημιών σε αμάχους/αθώους.

Ο Ακάρ, σχολίασε τα τουρκικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και δήλωσε ότι δεσμεύεται για την προστασία των συμφερόντων της χώρας:

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας και ειλικρινά ελπίζουμε ότι τα υφιστάμενα προβλήματα στο Αιγαίο θα επιλυθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι δυνάμεις, οι οποίες είναι αποτελεσματικές, αξιοσέβαστες και αποτρεπτικές δυνάμεις, δεσμεύονται για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και της εθνικότητάς μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες και πρόθυμες να εκπληρώσουν όλα τα καθήκοντα που τους δόθηκαν, ειδικά όσον αφορά την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας, με τη δύναμη που έχει αποκτήσει από την αγάπη και την εμπιστοσύνη του λαού».

Υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν την ικανότητα να διοικούν τρεις επιχειρήσεις με σύγχρονες μεθόδους σε ένα κέντρο διοίκησης, ο Ακάρ είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να ελέγξουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με υψηλή τεχνολογία. «Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το Αιγαίο, όχι μόνο τα Καρντάκ (Ίμια), έχουμε την εξουσία να λειτουργούμε στο Αφρίν και να ελέγξουμε ταυτόχρονα την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», δήλωσε ο Ακάρ.

Via : neaselida.gr