Xτύπησε «φλέβα» η εκστρατεία μείωσης της πλαστικής σακούλας και θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα καλύψει μια περιβαλλοντική υποχρέωσή της. Τα στοιχεία από την πρώτη χρονιά υλοποίησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι ενθαρρυντικά και, με τα έως τώρα δεδομένα, η Ελλάδα θα φτάσει, ίσως και να… ξεπεράσει, τον στόχο για 90 σακούλες ανά κάτοικο τον χρόνο.

Η ολοκληρωμένη εικόνα για το 2018 θα ανακοινωθεί τον Μάιο, αλλά με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκύπτει ότι αντιστοιχούν περίπου 64 σακούλες ανά κάτοικο, που φτάνουν στις 100 αν συνυπολογιστούν αυτές που χρησιμοποιούνται σε περίπτερα, λαϊκές αγορές και άλλες δραστηριότητες που δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο.

«Φαίνεται ότι πάμε καλά», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε το επόμενο βήμα: την επιστροφή των εσόδων από το περιβαλλοντικό τέλος σακούλας στους πολίτες. Για την περασμένη χρονιά και μετά την παρακράτηση του ΦΠΑ από την ΑΑΔΕ, στα ταμεία του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) θα μπουν περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Φέτος τα έσοδα θα είναι αυξημένα, καθώς από την 1η Ιανουαρίου οι πολίτες πληρώνουν 0,09 ευρώ για κάθε σακούλα, έναντι 0,04 ευρώ το 2018.

22

Με αυτόν τον «κουμπαρά» και μέσα σε μια τριετία, όλοι οι κάτοικοι της χώρας θα πάρουν την ανταμοιβή τους: Με ευθύνη των δήμων θα μοιραστούν δωρεάν πόρτα πόρτα και μέσα από κοινωνικές δομές πάνω από 10 εκατ. σακούλες πολλαπλών χρήσεων. Οι ηλικιωμένοι θα πάρουν καροτσάκια, ενώ ετοιμάζονται και πάνινες πολύχρωμες τσάντες για ψώνια, που θα φέρουν την υπογραφή της γνωστής σχεδιάστριας Σήλιας Κριθαριώτη.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο, περιλαμβάνει τέσσερις δήμους που επιλέχθηκαν με κριτήριο τις γενικότερες επιδόσεις τους στη διαχείριση σκουπιδιών αλλά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους (αστικός, περιφερειακός, νησιωτικός κ.λπ.). Οι πρώτοι τυχεροί θα είναι οι κάτοικοι των Δήμων Χαλανδρίου, Ναυπάκτου, Βόλβης και Αλοννήσου.

Την επέκταση των κάδων κομποστοποίησης σε ολόκληρη τη γειτονιά της Αγίας Βαρβάρας ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.

«Η ανακύκλωση έφτασε στο 20%», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ναυπάκτου, Παναγιώτης Λουκόπουλος, ενώ στην ανάγκη αξιοποίησης των υλικών που καταλήγουν στα σκουπίδια αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας. Την πρωτοποριακή απόφαση της Αλοννήσου να καταργήσει εδώ και 1,5 χρόνο την πλαστική σακούλα περιέγραψε μέσω skype ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης.

«Το βασικό στοίχημα είναι να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος και επισήμανε ότι το πλαστικό είναι ένα υλικό που διευκόλυνε την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά η κακή χρήση του και κυρίως η ανεξέλεγκτη απόρριψή του προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ιδίως στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Είναι η αρχή σε ένα γενικότερο πρόγραμμα για περιορισμό του πλαστικού μιας χρήσης, που ετοιμάζει η Ε.Ε. Συνδέεται ωστόσο με τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών, που προβλέπει ότι ώς το 2040 θα απομένει για ταφή μόνο το 10%.

Αναλυτικά στοιχεία

O πρόεδρος του ΕΟΑΝ Δημ. Πολιτόπουλος έδωσε αναλυτικά στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου για τις σακούλες. Εγιναν ήδη έλεγχοι σε 13 αλυσίδες σουπερμάρκετ και διαπιστώθηκε ότι σε πέντε από αυτές έχει καταργηθεί εντελώς η σακούλα μιας χρήσης.

«Είναι αισθητή με το μάτι η μείωση της πλαστικής σακούλας στα οικιακά απορρίμματα», ανέφερε ο Θόδωρος Κάρδαρης, πρόεδρος του δικτύου των ΦΟΔΣΑ, ο οποίος ενημέρωσε ότι σήμερα δεν γίνονται ποιοτικές αναλύσεις στα σκουπίδια, αλλά θα ξεκινήσουν σύντομα και σε συνδυασμό με την αποσύνδεση των τελών καθαριότητας από τα τετραγωνικά του ακινήτου.

Via : www.efsyn.gr