petrelaio

Επιπλέον έσοδα 36 εκατ.

Αν και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης σχεδόν εξαπλασιάστηκε, από τα 60 στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, τα έσοδα του προϋπολογισμού δεν αυξήθηκαν κατ’ αντιστοιχία.

Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο δίμηνο εφαρμογής του μέτρου (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2012) τα έσοδα από τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν μόλις κατά 36 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και πόρρω απέχουν από τον ετήσιο στόχο για επιπλέον έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στην πτώση της ζήτησης και στην αναζήτηση φθηνότερων μέσων θέρμανσης, αλλά και στο γεγονός ότι πέρυσι και ενόψει της αύξησης του φόρου, οι καταναλωτές αποθεματοποίησαν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.

Η αύξηση του φόρου είχε ως στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και όπως αναγνωρίζουν παράγοντες της αγοράς σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη θέρμανση. Την ίδια στιγμή, όμως, το λαθρεμπόριο οργιάζει στο ναυτιλιακό καύσιμο, καθώς όλα τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί για την αντιμετώπισή του δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Εκτιμάται μάλιστα ότι ναυτιλιακό πετρέλαιο, το οποίο έχει την ίδια περιεκτικότητα σε θείο με το θέρμανσης, αλλά είναι αφορολόγητο, διοχετεύεται σήμερα λαθραία στην αγορά για να καλύψει ανάγκες θέρμανσης.

Via : news.kathimerini.gr