522-300x275

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Η απόδειξη του «λάθους» που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία, εξαθλίωσε την ελληνική κοινωνία και δημιούργησε τσουνάμι δυστυχίας στους Ελληνες πολίτες έχει πλέον και στατιστική απεικόνιση, όπως έχει και συγκεκριμένους φταίχτες, που μπορεί να αναζητηθούν στις τάξεις των Ελλήνων βουλευτών που ψήφισαν «ναι» στα πρόσφατα μέτρα λιτότητας του 3ου Μνημονίου.

Πώς αλλιώς μπορούν να εξηγηθούν οι αριθμοί στην πρόσφατη ανακοίνωση της στατιστικής ανεργίας που τηρεί ο ΟΑΕΔ και αφορά τον μήνα Ιανουάριο του τρέχοντος έτους;

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο του 2013 ξεπέρασαν αισίως το 1 εκατομμύριο -συγκεκριμένα 1.025.954. Επίσης υπάρχει αύξηση του αριθμού των ανέργων με κάρτα ανεργίας σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο κατά 79.034. Από τον Ιανουάριο 2012 μέχρι και τον Δεκέμβριο 2012 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 42.502, ενώ τον Ιανουάριο προστέθηκαν 36.532 στους καταλόγους του ΟΑΕΔ!

Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές λιτότητας του 3ου Μνημονίου παράγουν ήδη καρπούς και σπρώχνουν στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους. Μέσα σε 30 ημέρες προστέθηκαν 36.532 άνθρωποι στους καταλόγους εγγεγραμμένης ανεργίας που σημαίνει ότι κάθε μέρα, τον πρώτο μήνα του 2013, περίπου 1.200 άνεργοι έβρισκαν θέση στον… μακρύ κατάλογο των θυμάτων των Μνημονίων.

Οι αιτίες αυτής της δραστικής αύξησης πρέπει να εντοπιστούν στην περαιτέρω συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης που δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας σε χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων (και τη νέα καταβαράθρωση του τζίρου τους) έβαλαν λουκέτο, στέλνοντας στην ανεργία τους εργαζόμενους σ” αυτές.

Έτσι ανοίγει ο νέος φαύλος κύκλος που θα δώσει στατιστική ανεργία, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, που θα κλείσει εντός του 2013 σε ποσοστό πάνω από 30%!

Ψαλίδι στον κατώτατο μισθό

Ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη τις πολιτικές συρρίκνωσης των αποδοχών των εργαζομένων. Τώρα στο στόχαστρο έχει μπει ο κατώτατος μισθός, με στόχο την περαιτέρω συρρίκνωσή του, αν όχι το 2013, στις αρχές του 2014. Ομως ο ήδη διαμορφωμένος κατώτατος μισθός κατατάσσει την Ελλάδα πολύ χαμηλά στην ευρωπαϊκή πυραμίδα.

Συγκεκριμένα, οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της δεύτερης σχετικής κατηγορίας στην Ε-27. Ειδικότερα, με τα 586 ευρώ (και 511 για τους νέους κάτω των 25 ετών) η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία χωρών όπου οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται από 566 έως 877 ευρώ, μαζί με Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Σλοβενία.

Στην πρώτη κατηγορία (1.202-1.801 ευρώ) ανήκουν οι χώρες της πρώτης ταχύτητας, ενώ στην τρίτη κατηγορία (138-336 ευρώ), προς την οποία διολισθαίνει η Ελλάδα, ανήκουν τα περισσότερα νέα μέλη της Ενωσης. Στην Ελλάδα, τέλος, ο κατώτατος μισθός ήδη είναι χαμηλότερος με όρους αγοραστικής δύναμης από τον αντίστοιχο της Ισπανίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας.

Η τριετία των Μνημονίων οδηγεί, λοιπόν, και τους μέσους μισθούς προς τα κατώτατα επίπεδα. Με τον ίδιο τρόπο κατά την τελευταία διετία οι μέσοι πραγματικοί μισθοί αποκλίνουν από το 84% στο 74% από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι στο τέλος του 2012 θα μειωθούν στο 68%. Κατά την ίδια περίοδο η αγοραστική δύναμη των μέσων μισθών έχει μειωθεί κατά 50% λόγω της μεσοσταθμικής μείωσής τους κατά 23%, της αύξησης των τιμών και της φορολογικής αφαίμαξης.

Στο όνομα του κατώτατου μισθού εξαφανίζονται οι αποδοχές, όπως αποδεικνύουν οι πολιτικές των τριών μνημονίων, που απορρυθμίζουν το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες διατηρούνται τυπικά και με όρους υπέρμετρης αποδυνάμωσης της θέσης των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ευνοείται η ατομική διαπραγμάτευση των μισθών που αναμένεται να οδηγήσει σε νέες μειώσεις εισοδημάτων και άρα αγοραστικής δύναμης.

Από την άλλη η κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης ως εργαλείου δια-μόρφωσης των μισθών συμπαρασύρει την εξέλιξη και το μέλλον των επιδομάτων και των ωριμάνσεων που προβλέπει η ΓΕΣΣΕ. Ηδη η αύξηση των ωριμάνσεων έχει παγώσει με το δεύτερο μνημόνιο μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10% γεγονός που δεν προβλέπεται υπό φυσιολογικές συνθήκες να συμβεί πριν από το 2023. Η εξέλιξη των γενικών κατώτατων μισθών δεν περιορίζεται στο επίπεδο των αμοιβών, αλλά συμπαρασύρει 10 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ (π.χ. ανεργίας).

Πολιτικές ενάντια σε όλες τις προβλέψεις

Κάποιοι είχαν προβλέψει την έκρηξη της ανεργίας. Και αυτοί οι «κάποιοι» εδώ και καιρό μιλούν για τις δραματικές συνέπειες των πολιτικών που ακολουθούνται. Οταν οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για εκτόξευση της ανεργίας μέσω των συνταγών λιτότητας, αφού στον σύγχρονο κόσμο όλα κρίνονται από τη δύναμη των καταναλωτών να αγοράζουν προϊόντα, στην Ελλάδα σφύριζαν αδιάφορα και ψήφιζαν διαρκώς τα αντίθετα. Μειώσεις στους μισθούς, μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στη φορολογία που μείωναν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη…

Με την επισήμανση: «Σιγά αλλά σταθερά και κυρίως ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα από εργαλείο προστασίας των χαμηλά αμειβομένων, μετατρέπεται σε μέσο για τη γενικευμένη μείωση των αποδοχών», ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ Γ. Κουζής παρατηρεί σε ανάλυση του ότι «η δραματική επιδείνωση των αμοιβών, των όρων και των συνθηκών εργασίας που συντελείται κατά την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για περαιτέρω υποβάθμιση. Οι συζητούμενες αλλαγές που συμπιέζουν δραματικά το εργασιακό κόστος όχι μόνο ενισχύουν την εργασιακή ανασφάλεια και επισφάλεια και αποδιαρθρώνουν τους όρους απασχόλησης της μισθωτής εργασίας, αλλά ανατροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία».

Σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ «η αναζητούμενη ανταγωνιστικότητα μέσα από τη συμπίεση των αμοιβών όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται, αλλά συνεχώς επιβεβαιώνεται το αντίθετο». Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η θέση της Ελλάδας σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας έχει υποχωρήσει κατά 6 θέσεις κατά την τελευταία διετία που ισοπεδώνονται οι μισθοί καταλαμβάνοντας την 96η θέση σε σύνολο 144 χωρών και υποχωρώντας στη σχετική κλίμακα 30 θέσεις συνολικά κατά την τελευταία 6ετία.

Via : www.efsyn.gr