Του Σωτήρη Ξενάκη

Στην ενορία της γειτονιάς μου στο Παλαιό Φάληρο κάθε μεσημέρι εκατοντάδες άνθρωποι φτάνουν για να κάτσουν στα τραπέζι που στρώνεται και να φάνε ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Μερικοί από αυτούς προτιμούν να το πάρουν μαζί τους και να φύγουν.

Θύματα της οικονομικής κρίσης που, όπως μου έλεγε ένας από τους ιερείς που  φροντίζουν γι αυτά τα συσσίτια, μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν εργαζόμενοι   οικογενειάρχες . Φυσικά, ούτε που περνούσε από το μυαλό τους η πιθανότητα πως  κάποια στιγμή δεν θα είχαν δυνατότητα  να προμηθευτούν ούτε  τα απολύτως  απαραίτητα.

Ανάλογη είναι η εικόνα κάθε μεσημέρι στις περισσότερες μεγάλες ενορίες της  χώρας που προσπαθούν με την βοήθεια  πολλών εθελοντών  οι οποίοι φέρνουν τρόφιμα  ή μαγειρεύουν , να απαλύνουν τον πόνο χιλιάδων άπορων , χωρίς να ρωτάνε αν είναι  Έλληνες ή ξένοι, χωρίς να τους ζητάνε ταυτότητες.

Αυτό είναι το πρόσωπο της Εκκλησίας για το οποίο εκείνοι που την υπηρετούν  μπορεί να είναι περήφανοι . Είναι η εκκλησία της αγάπης, της φροντίδας και της  στοργής για τον άνθρωπο. Φωτισμένοι ιεράρχες αλλά και απλοί κληρικοί  δίνουν  καθημερινά μάχες με την σκληρή καθημερινότητα.

Στο «Τύπο της Κυριακής» διάβαζα ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την δίνη της  κρίσης στην οποία βρίσκονται πολλές Μητροπόλεις. Αναγκάζονται να κάνουν ακόμα  και περικοπές στη θέρμανση των ναών …  Δυσκολεύονται να πληρώσουν πετρέλαιο, φως και νερό. Στην ακριτική Αλεξανδρούπολη ο Μητροπολίτης  Άνθιμος  λέει για τις  οικονομικές δυσκολίες  ότι  «όπως όλος ο κόσμος έτσι κι εμείς θα μειώσουμε τη  θέρμανση στο ελάχιστο. Οι πιστοί θα εκκλησιάζονται φορώντας το παλτό  τους»…

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Εκκλησία  δείχνει ταυτόχρονα κι ένα άλλο  πρόσωπο το οποίο είναι αποκρουστικό. Μητροπολίτες με καταθέσεις εκατομμυρίων  ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ιεράρχες που  ελέγχονται από το ΣΔΟΕ  για να εντοπιστεί η πηγή του πλουτισμού τους. Αλλά και απλοί ιερείς όπως αυτός  που αποκαλύφθηκε ότι δήλωνε εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο και είχε στην τράπεζα 3 εκατομμύρια ευρώ. Έσπευσε μάλιστα μετά την γνωστοποίηση του θέματος να  καταβάλει 1,3 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία για να «τακτοποιήσει» το ζήτημα.

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς θα πουν οι Μητροπολίτες στο ΣΔΟΕ για τα εκατομμύρια  που διαθέτουν. Αυτό που ξέρω είναι πώς σε μια περίοδο όπως αυτή, το να διαθέτει  ένα ιεράρχης τραπεζικό λογαριασμό με εκατομμύρια ευρώ,  από μόνο του αποτελεί  πρόκληση. Την ίδια ώρα μάλιστα που άλλοι Μητροπολίτες όπως ο Μεσογαίας και  Λαυρεωτικής Νικόλαος εδώ και αρκετό καιρό έχουν δηλώσει ότι δεν παίρνουν ούτε  τον μισθό τους.

Ενώ λοιπόν το ΣΔΟΕ κάνει την δουλειά του, πρέπει με ένα τρόπο και η Εκκλησία  της Ελλάδας να κάνει κι εκείνη  δική της. Την αυτοκάθαρση της από φαινόμενα που  την εκθέτουν στα μάτια του λαού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει δείξει ότι και θέλει και μπορεί να κινηθεί  προς αυτή την κατεύθυνση. Ας το κάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται  και για την  Εκκλησία και για το πλήρωμα της αλλά και για τους εχθρούς της που με περιστατικά  όπως αυτά νιώθουν ότι δικαιώνονται και μάλιστα  το διαλαλούν…

via Η Εκκλησία του Θεού κι η Εκκλησία της ντροπής | iefimerida.gr.