Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς Μαγνησίας

Δελτίο τύπου 

Θέμα : Ο Βόλος έξω από τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης

Δυστυχώς η περιοχή της Μαγνησίας για μια ακόμη φορά βλέπει ….τα τρένα να περνούν, παρακολουθώντας τα από μακριά με αδρανή την θεσμική εκπροσώπηση της περιοχής: Υφυπουργός, περιφερειάρχης (και αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας), Βουλευτές, και φυσικά ο, σε κώμα, Δήμος Βόλου. Παρότι η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα πάνω του 30% (επιφυλάσσοντας  θλιβερά ρεκόρ στο Βόλο) η πόλη εξαιρείται από αυτή τη φάση του προγράμματος στο οποίο εντάχτηκαν 51 άλλοι ΟΤΑ. Και η κατάσταση χειροτερεύει εάν συνυπολογίσει κανείς ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακοινώθηκαν οι εντάξεις εδώ και καιρό, αλλά η πόλη περί άλλων τυρβάζει. Αντί να προτείνονται τρόποι για να  σχεδιαστούν και να προγραμματιστούν οι επόμενες κινήσεις συνολικά της τοπικής κοινωνίας, ώστε να θεραπευτεί όσο είναι νωρίς η αδικία που συμβαίνει, οι συμπολίτες μας παρακολουθούν τους λογής τοπικούς ¨παράγοντες¨ να επιδιώκουν  να εκμεταλλευτούν κομματικά ή να φορτώσουν ο ένας στους άλλους την ευθύνη (μερικοί δε απλά να προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε, συνήθως ανεπιτυχώς).  Έτσι το θέμα ¨αντιμετωπίστηκε¨ και χάθηκε με μερικές επερωτήσεις στην Βουλή, που πιθανά δεν θα συζητηθούν ποτέ, ή με τυπικά έγγραφα διαμαρτυρίας που αρχειοθετούνται καταλλήλως από τους παραλήπτες τους.

Γίνεται φανερό ότι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες άλλες συλλογικότητες που θα κληθούν να υπερασπίσουν τα δίκαια της περιοχής μας και όχι μόνο… που θα πρέπει να απευθυνθούν και να κινητοποιήσουν τους πολίτες σε μια εποχή όπου η απογοήτευση και η παραίτηση έχουν ρήξη βαριά σκιά ακόμη και στα πιο ενεργά τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας.

Για τα θέματα της ανεργίας, όπως αυτό του αποκλεισμού του Δήμου Βόλου από το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, μια τέτοια συλλογικότητα πρέπει να είναι το Εργατικό Κέντρο Βόλου, το οποίο οφείλει να αντιδράσει έστω και τώρα, παίρνοντας πρωτοβουλίες παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων. Θα μπορούσε να εκδηλωθεί άμεσα πρωτοβουλία με στόχο την ενημέρωση, τη συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας και της κινητοποίησης των φορέων και κυρίως των Βολιωτών, αλλά και για τον σχεδιασμό από τα κάτω προς τα πάνω, μεσομακροπρόθεσμων στόχων και δράσεων για την αντιστροφή της αρνητικής προοπτικής για τον Βόλο ακόμη και σε εποχές γενικευμένης κρίσης,  όπως αυτή που διανύει η χώρα μας.

Η Μαγνησία έχει πληρώσει δυσβάστακτο τίμημα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Δεν της πρέπει να χάνει και τις όποιες ευκαιρίες ανακούφισης, όπως  το πρόγραμμα εγγυημένου εισοδήματος,  πριν, και των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης ,τώρα, (με το ΕΣΠΑ τι κάνει άραγε ο Δήμος Βόλου;) ακόμη και εάν αυτά δεν είναι παρά ασπιρίνες σε βαριά άρρωστο ασθενή.

Δεν μπορεί να μην διαμορφώνονται τοπικά στόχοι που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, επειδή οι τοπικοί φορείς και κυρίως ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η κοινωνία θα πρέπει να αναλάβει με μαζικότητα, να καλύψει αυτό το κενό μια που σε καμία περίπτωση δεν ¨…φταίει το ζαβό το ριζικό μας¨ για όσα συμβαίνουν.

Βόλος 11 Απριλίου 2016

Το Συντονιστικό Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς Μαγνησίας