31-1-thumb-medium

Σοβαρά ερωτήματα για τη σωστή λειτουργία του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Φυλής και τους κινδύνους στην υγεία των κατοίκων της περιοχής

της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Ανησυχία και ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος λειτουργίας του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι της μονάδας από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προβλέπουν μετρήσεις για επιβλαβείς χημικές ενώσεις που δύνανται να εκπέμπονται κατά την καύση, όπως τα φουράνια, οι διοξίνες και τα βαρέα μέταλλα, μόνο δύο φορές ετησίως.

Τα δεδομένα αυτά προκαλούν αναβρασμό στην Περιφέρεια Αττικής, πόλεμο ανακοινώσεων, καθώς και μια επείγουσα αναφορά στην εισαγγελέα Περιβάλλοντος, κ. Βίδρα, από τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Γαλανό, ο οποίος ζητεί την άμεση παρέμβασή της προκειμένου να προστατευθεί, όπως τονίζει, «η υγεία των κατοίκων της περιοχής από την πλημμελή λειτουργία του αποτεφρωτήρα».

Βολές

Ο ίδιος εγκαλεί τον περιφερειάρχη Γ. Σγουρό γιατί, όπως τονίζει, παρά το γεγονός ότι κατέθεσε προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της μονάδας, απερρίφθησαν από τον περιφερειάρχη και πρόεδρο του αρμόδιου φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ). Στις προτάσεις συμπεριλαμβανόταν η επείγουσα τοποθέτηση συστήματος online μέτρησης στα απαέρια για τον έλεγχο διοξινών και φουρανίων.

Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του σε τετρασέλιδη ανακοίνωσή του ανταπάντησε ότι οι καταγγελίες για τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα δεν ευσταθούν. «Η σύγχρονη αυτή μονάδα είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον», επισημαίνει μεταξύ πολλών άλλων.

Μετρήσεις

Είναι γεγονός ότι οι παροδικές μετρήσεις διενεργούνται από διαπιστευμένο εργαστήριο με ευθύνη της εταιρείας η οποία λειτουργεί από την κοινοπραξία «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – ΑΡΣΗ Α.Ε.». Αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και ανακοινώθηκαν στο τέλος του 2012 αναφέρουν ότι «διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν κυρίως την πλημμελή λειτουργία του τελευταίου σταδίου επεξεργασίας των απαερίων καύσης και σε μικρές και παροδικές υπερβάσεις σε αέριους ρύπους (μονοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του θείου). Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επιδειχθείσες -από την εταιρεία- μετρήσεις σε διοξίνες και φουράνια, καθώς και σε βαρέα μέταλλα, ήταν πολύ κάτω των επιτρεπτών ορίων, καταδεικνύοντας την εν γένει ορθή λειτουργία της μονάδας».

Εντούτοις πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι οι μετρήσεις θα έπρεπε να γίνονται σε συνεχή βάση. «Τι ακριβώς γίνεται τις υπόλοιπες 363 μέρες του χρόνου, όταν έχουμε εικόνα μόνο για δύο;» αναρωτιούνται. «Οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν εγκριθεί από την ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) θα έπρεπε να προβλέπουν υποχρεωτική λειτουργία online συστήματος μέτρησης ώστε να μετρώνται ανά πάσα στιγμή οι εκμπομπές».

Από την πλευρά τους αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως «είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερες μετρήσεις γίνονται τόσο καλύτερα είναι. Όμως για τη δυναμικότητα της συγκεκριμένης μονάδας οι δύο φορές ετησίως είναι ικανοποιητικές, αρκεί να γίνονται με το σωστό τρόπο. Το διαπιστευμένο εργαστήριο ελέγχει όλες τις απαραίτητες παραμέτρους προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα».

Αναφορά με την οποία ζητούν ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΚΑ και Εσωτερικών σχετικά με τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα στο ΧΥΤΑ Φυλής κατέθεσαν προχθές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τοξική τέφρα με το τσουβάλι στο Θριάσιο

Ένα άλλο ζήτημα που θέτει ο περιφερειακός σύμβουλος Ν.Γαλανός, προς τις εισαγγελικές αρχές, είναι η διασπορά της τοξικής τέφρας. «Για πολλά χρόνια η εταιρεία, ενώ έπρεπε να αποστέλλει την τοξική τέφρα, που παράγεται κατά την καύση, στο εξωτερικό για διαχείριση, τη συγκέντρωνε σε χώρο ακατάλληλο, με αποτέλεσμα να διαχυθεί στο περιβάλλον.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις βλάβες που έχουν προκληθεί στην υγεία των κατοίκων», τονίζει και ζητάει από την εισαγγελέα και την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, πέραν των άμεσων μέτρων, να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση επιδημιολογικής έρευνας στην περιοχή, ώστε να καταγραφεί το βάθος του προβλήματος.

Η ευρύτερη περιοχή του Θριασίου αποτελεί, κατά γενική ομολογία, την «πίσω αυλή» της Αθήνας, καθώς είναι επιβαρημένη από την έντονη βιομηχανική δραστηριότητα και την ύπαρξη του ΧΥΤΑ με τις συνοδές εγκαταστάσεις. Θεωρείται αδύνατο όλα αυτά να μην έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη δημόσια υγεία.

Παρανομίες

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα από αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, εξακριβώθηκε παράνομη εναπόθεση της παραγόμενης κατά την καύση ιατρικών αποβλήτων τοξικής τέφρας σε χώρο μη αδειοδοτημένο και παντελώς ακατάλληλο. Επρόκειτο για αποθήκη φυτωρίου του ΧΥΤΑ, όπου χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας εναποτίθεντο τα τσουβάλια με την τέφρα. Πολλά απ’ αυτά ήταν εκτεθειμένα σε εξωτερικό χώρο, ακουμπισμένα στο χώμα και σκισμένα, με αποτέλεσμα τα επικίνδυνα απόβλητα να ξεπλένονται από το βρόχινο νερό και να εισρέουν στο έδαφος.

Κινήθηκε ποινική διαδικασία και ο υπεύθυνος της εταιρείας συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ επίκεινται πρόστιμα τόσο στην εταιρεία όσο και στον ΕΔΣΝΑ που είναι συνδιαχειριστής. Ακόμη δύο φορές έχουν επιβληθεί πρόστιμα για την ίδια παράβαση. Το 2006 στον ΕΔΣΝΑ πρόστιμο ύψους 33.300 ευρώ και το 2010 από κοινού στον ΕΔΣΝΑ και στην εταιρεία πρόστιμο 49.000 ευρώ.

Τα στοιχειώδη

Ύστερα από την παρέμβαση των επιθεωρητών, η εταιρεία επενέβη στο χώρο και πήρε στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης. Τοποθέτησε περίφραξη, σήμανση και φύλαξη, ώστε να αποκλείεται η πρόσβαση, ενώ από τον Δεκέμβριο μέχρι τώρα έχει αποστείλει στο εξωτερικό 1.000 τόνους τοξικής τέφρας με διασυνοριακή μεταφορά, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο ΕΔΣΝΑ έχει κινήσει, έστω και καθυστερημένα, διαδικασίες απομάκρυνσης των ποσοτήτων τέφρας που είχαν εναποτεθεί όσο ήταν αποκλειστικός διαχειριστής.

Via : www.enet.gr