41-3-thumb-medium

του ΑΝΤ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σημαντικές ανακατατάξεις στις οικογενειακές ισορροπίες έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην ελληνική κοινωνία, καθώς το 60% των γυναικών καλύπτει, πλέον, πάνω από το 50% του οικογενειακού εισοδήματος.

Σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα το 80% των ανδρών στελεχών εξασφάλιζε το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος, όπως προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας Επιλογής Στελεχών People for Business με θέμα «Κρίση και οικογενειακές ισορροπίες», σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 365 υψηλόβαθμων και μεσαίων στελεχών.

Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι αλλαγές που έχουν επιφέρει στις οικογενειακές ισορροπίες η οικονομική κρίση και η υψηλή ανεργία και, όπως προκύπτει, το 49,1% των ανδρών στελεχών, όσο ακόμη διατηρούσε την εργασία του, εξασφάλιζε αμοιβές που αποτελούσαν το 50 – 80% του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ το 30,9% των στελεχών πριν βγει στην ανεργία είχε εισόδημα που ξεπερνούσε το 80% του οικογενειακού εισοδήματος.

Προ κρίσης

Συγκεκριμένα, το εισόδημα της συζύγου πριν η κρίση κορυφωθεί διαμορφωνόταν ως εξής: σε ποσοστό 69,1% δεν ξεπερνούσε το 50% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, σε ποσοστό 29,1% κάλυπτε το 50 – 80% του οικογενειακού εισοδήματος και μόλις σε ποσοστό 1,8% ήταν πάνω από το 80% του οικογενειακού εισοδήματος.

Σήμερα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Μεγάλο ποσοστό των ανδρών στελεχών έχει χάσει τη δουλειά του και η μοναδική πηγή οικογενειακού εισοδήματος για μία μεγάλη μερίδα φαίνεται ότι είναι οι αμοιβές που εξασφαλίζουν οι γυναίκες σύζυγοι.

Επιπλέον, το 45,5% των γυναικών εξασφαλίζει πάνω από το 80% του οικογενειακού εισοδήματος, το 16,4% καλύπτει το 50 με 80% του συνολικού εισοδήματος στο σπίτι και το 38,2% κερδίζει αμοιβές που δεν ξεπερνούν το 50% του οικογενειακού εισοδήματος.

« Όσο βαθαίνει η κρίση η απομάκρυνση της παραγωγικής γενιάς των 45+, κυρίως των ανδρών, διαμορφώνει μία νέα κατάσταση στην αγορά εργασίας» επισημαίνει η Ρεβέκκα Πιτσίκα, γενική διευθύντρια της People for Business.

Αρκετά περιορισμένες, όμως, είναι πλέον και οι άλλες πηγές εισοδήματος (ακίνητα κ.λπ.), πέραν των μισθών που συμπληρώνουν το οικογενειακό εισόδημα. Σύμφωνα με την έρευνα, για το 80% των νοικοκυριών τα εισοδήματα από άλλες πηγές καλύπτουν λιγότερο από το 20% του οικογενειακού εισοδήματος.

Επίσης, προκύπτει ότι το 18,2% των ανδρών στελεχών που είναι χωρίς δουλειά θα εξέταζε μείωση των αποδοχών -που έπαιρνε πριν χάσει την εργασία του- άνω του 50%, το 19,5% θα αποδεχόταν μείωση των αποδοχών 40 – 50%, το 50% θα συζητούσε μείωση 20 – 30%, το 25% θα εξέταζε μείωση 5 – 10%, ενώ μόνο το 5,5% δεν θα συζητούσε καμία μείωση στις αποδοχές που κέρδιζε όσο εργαζόταν.