ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Να το και πάλι το «άπλετο φως». Ολοι το απαιτούν και όλοι το υπόσχονται, ηλιοπότες και διαφωτιστές συγχρόνως. Επειδή όμως όταν θα φτάσουμε στην ποθητή ολοφώτεινη μέρα θα νιώσουμε μέσα μας ένα άπλετο… κενό, καθ’ υπερβολήν μέγα, πάμε από αναβολή σε αναβολή και από καθυστέρηση σε καθυστέρηση. Ισως επειδή η απόσταση ανάμεσα στον ήχο (ή τον βαρύ γδούπο) των λέξεων και το νόημά τους κατάντησε τόσο μεγάλη που δεν είναι εύκολο να τη μετράμε με μέτρα ή χιλιόμετρα, αλλά χρειαζόμαστε αστρονομικές μονάδες, όπως το έτος φωτός.

Θα πρέπει πάντως να είναι ένα από τα πλέον συχνόχρηστα στερεότυπα το «άπλετο φως». Οι μετρήσεις του γκουγκλ έχουν βέβαια πολλά σύμφυτα προβλήματα και χρειάζεται γενναίος καθαρισμός τους, κάτι υποδεικνύουν όμως, όσο στρεβλές κι αν είναι. Πληκτρολογώ λοιπόν «άπλετο φως» και ιδού: μέσα σε 0,39 δευτερόλεπτα προκύπτουν 146.000 ευρήματα. Μια πολύ γρήγορη ματιά στις πρώτες σελίδες δείχνει ότι και σε βάθος χρόνου εκτείνονται, σε περασμένες δεκαετίες, και σε πλάτος· δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες σκανδαλόπληκτες χώρες, όπου κυκλοφορούν επίσης φωτοδότες πολιτικοί και κλισέ.

Δεύτερη αναζήτηση, το υποσχετικό/κυβερνητικό «θα χυθεί άπλετο φως» και το απαιτητικό/αντιπολιτευτικό «να χυθεί άπλετο φως». Λιγότερα τώρα τα ευρήματα: 47.500. Τρίτη, «το μαχαίρι στο κόκαλο», πρωτοξαδερφάκι του «άπλετου φωτός»: 31.000 ευρήματα. Για να ’χω ένα μέτρο ως προς τη χρήση των κλισέ, πληκτρολογώ «χιτσκοκικό φινάλε»: μόλις 8.910 τα ευρήματα, παρότι συνηθίζεται ιδιαίτερα στην αθλητικολογία. Αλλο κλισέ, διχασμένο σε «ασκό του Αιόλου» και σε «ασκούς του Αιόλου». Από κοινού, 77.700 ευρήματα, πάνω-κάτω τα μισά του «άπλετου φωτός».

Με τόσο φως που έχει χυθεί, είναι ηλίου φαεινότερο ότι από στραβομάρα ιδεολογική και όχι παθολογική δεν βλέπουμε πώς λάμπει η αποκεκαλυμμένη αλήθεια για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, για το σκάνδαλο των Ολυμπιακών (επειδή αποφεύγουμε να το αποκαλούμε έτσι, δεν σημαίνει και ότι δεν είναι), για το σκάνδαλο με τα θανάσιμα μπαζώματα των χειμάρρων της Μάντρας, για το σκάνδαλο της «Αγίας Ζώνης», που μαγάρισε με μαζούτ τις ακτές της Αττικής.

Τελευταίο γκουγκλάρισμα, το παραμυθητικό στερεότυπο «η αλήθεια θα λάμψει». Οχι και λίγα τα ευρήματα: 211.000. Δυστυχώς, ήδη το δεύτερο εύρημα, η παροιμία «η αλήθεια θα λάμψει κι ας περάσουν χίλια χρόνια», αφαιρεί από το κλισέ οτιδήποτε το παρηγορητικό. Χίλια χρόνια; Κι ο Μαθουσάλας μόνο 969 έζησε.

Via : www.kathimerini.gr