Do it my way,  the Obama way: Εάν ο Τραμπ δεν ήταν ο νικητής των εκλογών στην Αμερική, αυτό θα μπορούσε να είναι το ένα και αποκλειστικό μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα προς την Ευρώπη μέσω Αθήνας – «κάντε το όπως η Αμερική, ανοίξτε την αναπτυξιακή ατζέντα και βάλτε τέλος στη λιτότητα».

Το σοκ Τραμπ, ωστόσο, επέβαλε μαζί με την κριτική και αυτοκριτική, πρόσθεσε τόνους απολογίας και πολιτικής αναζήτησης στις προεδοποιήσεις και μετέτρεψε το τελικό μήνυμα στο «η λιτότητα από μόνη της δεν αρκεί για να φέρει την ευημερία».

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, το σήμα έφθασε αρκούντως ηχηρό τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος βγήκε για μια ακόμη φορά… από αριστερά στην Ευρώπη, και έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση εκείνο που ζητούσαν – τη σαφή και δημόσια δέσμευση ότι θα πιέσει την γερμανική πλευρά να αποδεχθεί άμεση συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Εν ολίγοις, ο Μπαράκ Ομπάμα γοήτευσε χθες την Ελλάδα και σήμερα θα επιχειρήσει να γοητεύσει – και να καθησυχάσει – και τον υπόλοιπο πλανήτη με την ομιλία του περί δημοκρατίας από την Αθήνα, μια ομιλία την οποία ο ίδιος βλέπει και ως την πολιτική παρακαταθήκη της προεδρικής του θητείας.

Η ώρα του Βερολίνου

Το εγχείρημα όμως, παρά το πολιτικό και επικοινωνιακό χάρισμα του απερχόμενου προέδρου, δεν είναι εύκολο και αναμένεται να γίνει ακόμη δυσκολότερο όταν θα φθάσει απόψε στο Βερολίνο. Εκεί, όπου το μέσα μαζικής ενημέρωσης διαμορφώνουν ήδη κλίμα αποδόμησης των θερμών δηλώσεων στήριξης του Ομπάμα προς την Ελλάδα και η Μέρκελ «κλειδώνει» την υποψηφιότητά της για τις εκλογές του επόμενου Σεπτέμβρη εν μέσω φόβων για μετανάστευση του «τραμπισμού» και του ακροδεξιού λαϊκισμού από την Αμερική στην Ευρώπη.

Η «απολογία» Ομπάμα για τον Τραμπ

«Εξεπλάγην κι εγώ από το αποτέλεσμα των εκλογών», ήταν η απάντηση που έδωσε σ’ αυτούς τους φόβους ο ίδιος ο Ομπάμα χθες, από την Αθήνα. Για να συμπληρώσει ότι «δεν νοιώθω υπεύθυνος για τις δηλώσεις του Τραμπ» και να αναγνωρίσει αυτοκριτικά πως η αποτυχία να χτυπηθούν οι ανισότητες γέννησε τον φόβο και την κοινωνική οργή.

Αυτή η αυτοκριτική, εν είδει προειδοποίησης για το τι μπορεί να συμβεί και στην Ευρώπη, θα είναι κι ένα από τα όπλα του στην προσπάθεια να κομίσει το μήνυμα της αντι-λιτότητας και στο Βερολίνο και να πείσει για την αναγκαιότητα της στροφής στην ανάπτυξη και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους:

«Το επιχείρημά μας ήταν πάντα ότι όταν η οικονομία συρρικνώνεται τόσο γρήγορα και η ανεργία είναι τόσο υψηλή, θα πρέπει να υπάρχει και ατζέντα ανάπτυξης. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τι είδους στρατηγική ανάπτυξης χρειάζεται χωρίς κάποιο μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους», είπε χαρακτηριστικά χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι πιθανότητες να πετύχει τον στόχο είναι, αυτή τη στιγμή και κατά τον διεθνή Τύπο, μοιρασμένες. Το Reuters, τα γαλλικά media και οι εφημερίδες του ιταλικού νότου επέλεξαν να κάνουν πρώτο θέμα το μήνυμα κατά της λιτότητας.

Ο «θαυματοποιός γιατρός»

Στον αντίποδα, τα σχόλια των περισσότερων γερμανικών μέσων ενημέρωσης είναι από επιφυλακτικά έως κυνικά. Με πλέον σκληρή για μια ακόμη φορά την – ιδιαιτέρως προσφιλή στον Σόιμπλε – Bild:  «Ο Τσίπρας», γράφει η γερμανική εφημερίδα, «είχε εναποθέσει ξανά μεγάλες ελπίδες ότι θα γίνει ένα σοβαρό βήμα για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ήταν ο θαυματοποιός γιατρός ο οποίος φέρνει την γιατρειά. Εδώ και καιρό πιέζει για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οι ελπίδες όμως, όπως πάντα, δεν ευοδώθηκαν…Εκτός από θερμά λόγια όμως ο Ομπάμα δεν είχε τίποτε άλλο στις αποσκευές του. Οπως και πέρυσι όταν ο Τσίπρας ήταν στην Ουάσινγκτον. Όπως πάντα».

Via : http://tvxs.gr