Γιάννης Μπαζαίος

Πάνω από 130.000 ευρώ ανά όχημα θα κοστίσει στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης η λειτουργική μίσθωση μεταχειρισμένων αστικών λεωφορείων ηλικίας 12-14 ετών για τους επόμενους 30 μήνες, δηλαδή τουλάχιστον 10 φορές περισσότερο από την τρέχουσα αξία τους για αγορά ή μίσθωση.

Με μια… ληγμένη υπογραφή και το αναμενόμενο πλούσιο κοστολόγιο ολοκληρώθηκε προχθές ο διαγωνισμός του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης για τη λειτουργική μίσθωση έως 450 μεταχειρισμένων λεωφορείων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 64 εκατ. ευρώ – ο ΟΑΣΘ έχει ήδη ενεργοποιήσει κάποια από τα δικαιώματα προαίρεσης και έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί άλλα 200-270 αστικά λεωφορεία από τις αρχές του 2021.

Η επιτροπή του ΟΑΣΘ χρειάστηκε ενάμιση μήνα για να διαβάσει προσεκτικά τις τεχνικές προσφορές και να απορρίψει στο ενδιάμεσο διάστημα τη συμμετοχή του Συνεταιρισμού ΚΤΕΛ Μακεδονία επειδή δεν πληρούσε κάποιους από τους όρους της προκήρυξης, αλλά δεν ασχολήθηκε με τους «λόγους αποκλεισμού» όπου πράγματι υπήρχε ευρύτερο κώλυμα.

Εκ του αποτελέσματος η επιτροπή αποφάνθηκε π.χ. ότι δεν συντρέχει ζήτημα σύγκρουσης ανταγωνισμού (μεταφορικού έργου) με τους δύο υποψήφιους, ούτε με τα αστικά ή υπεραστικά δρομολόγια των ΚΤΕΛ, ούτε π.χ. με τον όμιλο εταιρειών των αδελφών Παπαδάκη που συνδέει ελληνικές πόλεις με διάφορους προορισμούς στην Αλβανία και αντίστροφα μεταφέροντας επιβάτες.

Η οικονομική προσφορά της MED BUSS & TRUCK CENTER A.E., η οποία άνοιξε προχθές, απλώς… επιβεβαιώνει τον διαθέσιμο προϋπολογισμό με μια έκπτωση 5%.

Για τα πρώτα 180 μεταχειρισμένα αστικά λεωφορεία ηλικίας 12-14 ετών ο ανάδοχος ζητά μηνιαίο μίσθωμα 2.850 ευρώ (3.534 ευρώ μαζί με ΦΠΑ), δηλαδή ένα συνολικό κόστος περίπου 110.000 ευρώ ανά λεωφορείο για τους επόμενους 30 μήνες και προσδοκά τουλάχιστον άλλα 20.000 ευρώ ή περισσότερα ανά όχημα ως υπολειμματική αξία για να δώσει την κυριότητά τους στον Οργανισμό μετά τη λήξη της σύμβασης (εάν δεν ενεργοποιηθεί στο μεταξύ η χρονική προαίρεση που αυξάνει τη διάρκεια και το κόστος κατά 50%+50%).

Η προσφορά περιλαμβάνει 92 αστικά λεωφορεία Mercedes-Benz Ο-530 και 9 αστικά ΜΑΝ Α21, μήκους 12 μέτρων, καθώς και 32 αρθρωτά αστικά λεωφορεία Mercedes-Benz Ο-530-G, δυο τρίπορτα αρθρωτά ΜΑΝ Α23, 23 αρθρωτά Solaris Urbino 18 (ηλικίας άνω των 10 ετών) και 22 τρίπορτα αρθρωτά Volvo 7700A, μήκους 18 μέτρων, όλα με προδιαγραφές καυσαερίων euro V.

Η Επιτροπή τελικά βρήκε τον τρόπο να μας κάνει να γελάσουμε για άλλη μία φορά, κρίνοντας συμφέρουσα την προσφορά με βάση… τρία τιμολόγια εκμίσθωσης τουριστικών λεωφορείων από το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης προς ιδιώτες και μία σύμβαση μίσθωσης από τον ΟΑΣΘ λεωφορείου των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης!

Συμφέρον για τον ΟΑΣΘ (δηλαδή με μηνιαίο κόστος μικρότερο από τον… προϋπολογισμό) βρήκε το αποτέλεσμα και ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, καθηγητής Γιώργος Σκόδρας, ο οποίος έσπευσε να εγκρίνει αυθημερόν (10 Αυγούστου) με την υπογραφή του το Πρακτικό Αξιολόγησης Οικονομικών Προσφορών, αν και η θητεία του έχει λήξει από την προηγούμενη Πέμπτη 6 Αυγούστου και δεν υπάρχουν ακόμα νέα για αντικατάσταση ή ανανέωση θητείας (βλέπε έγγραφα).

Η «λυπητερή»

Πρακτικά ο ΟΑΣΘ θα πρέπει να πληρώνει 636.120 ευρώ τον μήνα μέχρι τον Δεκέμβριο και ενδεχομένως 2 ή 3 φορές περισσότερα από τις αρχές της επόμενης χρονιάς εάν παραλάβει το σύνολο των 450 αστικών λεωφορείων. Πρόκειται για απίστευτα ποσά, με τα οποία, εάν επιμένει σε λεωφορεία που αποσύρουν άλλοι συγκοινωνιακοί οργανισμοί, θα μπορούσε κάθε μήνα να αγοράζει 50 έως 150 μεταχειρισμένα αστικά με τις τρέχουσες τιμές αγοράς.

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αντιτάσσει σε αυτά τα κοστολόγια ότι περιλαμβάνουν την τεχνική υποστήριξη (πάντως δεν τον υποχρεώνει κανείς να μην αξιοποιήσει το τεχνικό προσωπικό που διαθέτει), αλλά και πάλι τα συγκριτικά κοστολόγια είναι… σκανδαλιστικά, αφού με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε κάθε μήνα να εξοφλεί την αξία δύο έως έξι εντελώς καινούργιων αστικών λεωφορείων euro VI ή μερικών καινούργιων ηλεκτρικών λεωφορείων και μέσα σε 30 μήνες να αντικαταστήσει πλήρως τον στόλο λεωφορείων του με καινούργια.

Τα… μεσιτικά

Οι αγγελίες είναι αποκαλυπτικές για τα πραγματικά κοστολόγια των μεταχειρισμένων αστικών λεωφορείων, που ξεκινούν από 6.000 ευρώ (π.χ. αρθρωτό του 2005 προδιαγραφών euro V, με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και κλιματισμό). Με 12.000 ευρώ μπορείς να βρεις ακόμα και μοντέλα του 2012 ευκαιριακά. Αντίστοιχα μπορείς να συμφωνήσεις για leasing με μηνιαίο κόστος 600 ευρώ για αστικά λεωφορεία με ηλικία κοντά στα 10 χρόνια ή στα μισά χρήματα για μοντέλα με μεγαλύτερη ηλικία.

Εξαγωγές…

Την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στη Θεσσαλονίκη θα τη δούμε σύντομα και στην Αθήνα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή. Διαγωνισμός για τουλάχιστον 300 μεταχειρισμένα θα ακολουθήσει και για την Αθήνα, ενώ ανακοινώθηκε και σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, τα οποία θα επενδύσουν σε τουλάχιστον 203 λεωφορεία και 550 οδηγούς – αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει και κρατική ενίσχυση αρκετών εκατομμυρίων.

Ε ρε γλέντια…

Via : www.efsyn.gr