Χιλιάδες Ρουμάνοι διαδήλωσαν το απόγευμα της Κυριακής στο Βουκουρέστι διαμαρτυρόμενοι για την αναθεώρηση του δικονομικού συστήματος της χώρας που προωθεί το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), το οποίο στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να αποποινικοποιήσει σειρά κατηγοριών που σχετίζονται με τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας. Βασικό σύνθημα των διαδηλωτών: «Θέλουμε δικαιοσύνη, όχι διαφθορά. Το PSD είναι ερυθρά πανώλη».

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξένοι διπλωμάτες αλλά και χιλιάδες δικαστές έχουν επικρίνει την προσπάθεια της κυβέρνησης του PSD να θέσει υπό πολιτικό έλεγχο το δικαστικό σώμα και κατά συνέπεια να θέσει σε κίνδυνο την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο κυβερνητικός συνασπισμός επιμένει στην ψήφιση του νόμου.

Στις αλλαγές που προτείνονται είναι η δημιουργία Σώματος Επιθεώρησης της συμπεριφοράς των δικαστών, ο έλεγχος διορισμού των γενικών εισαγγελέων, αλλά και το δικαίωμα του προέδρου της χώρας να ασκεί βέτο στους υποψηφίους.

Επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, ώστε τελικά να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι ο Φλορίν Ιορντάτσε, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω αντιδράσεων και των διαδηλώσεων που προκάλεσε με το διάταγμα που συνέταξε για τη διαφθορά αποποινικοποιώντας σειρά κατηγοριών.

Το διάταγμα αυτό στόχο είχε να προστατεύσει δεκάδες δημόσιους υπαλλήλους από τις διώξεις για διαφθορά. Μεταξύ των υπόπτων για διαφθορά, που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη είναι και πρώην πρωθυπουργοί και ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί.

Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Ρουμανίας, Λίβιου Ντραγκνέα, που κατηγορείται για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων, και του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει ως αποτέλεσμα των δικαστικών ερευνών.

Στη μεγάλη διαδήλωση στο Βουκουρέστι, όπου υπολογίζεται ότι μετείχαν περίπου 30.000 άνθρωποι, ενώ ακόμη 20.000 διαδήλωσαν σε άλλες πόλεις, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Κλέφτες, Κλέφτες» και «Θέλουμε δικαιοσύνη, όχι διαφθορά. Το PSD είναι η κόκκινη πανούκλα».

Η Transparency International κατατάσσει τη Ρουμανία ανάμεσα στα πιο διεφθαρμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και οι Βρυξέλλες έχουν επαινέσει τους Ρουμάνους δικαστές για τις προσπάθειές τους.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης έχει σταματήσει στη Ρουμανία φέτος και οι προκλήσεις για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος παραμένουν μόνιμη πηγή ανησυχίας.

Via : www.efsyn.gr