136262-08_22ij7q1160_

γράφει η Αγγελική Σπανού

Παραδοχή αδυναμίας της κυβέρνησης να αντέξει πολιτικά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών σηματοδοτεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα χειριστεί το θέμα προσωπικά αφού το εξετάσει σε βάθος. Όπως όλα δείχνουν, στα επιτελεία του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου –οι οποίοι είχαν χθες πολύωρη συνάντηση και θα έχουν νέα συνάντηση την Πέμπτη- κυριάρχησε η εκτίμηση ότι η δεδηλωμένη θα χαθεί αν τεθεί προς ψηφοφορία η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που ισχύει ως το Δεκέμβριο.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι πρέπει να αναζητηθεί κάποια διέξοδος και ως πρώτο βήμα αγοράζουν χρόνο μεταθέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελικές αποφάσεις για το Νοέμβριο ή και αργότερα εφόσον δεν βρεθεί χρυσή τομή, στη βάση μιας παράτασης του ισχύοντος πλαισίου για κάποιους μήνες.

Ως πρώτη προτεραιότητα τίθεται πλέον ο εντοπισμός των κακοπληρωτών που έχουν οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο αλλά εκμεταλλεύονται την νομοθετική προστασία που ισχύει έναντι όλων. Αλλά στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών δεν είναι γνωστός ούτε ο αριθμός τους, ούτε φυσικά η ταυτότητά τους και επομένως η σχετική αναζήτηση έχει χαρακτηριστικά ακατόρθωτης αποστολής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, η πλήρης απαγόρευση δεν πρόκειται να ισχύσει με τη μορφή που έχει σήμερα, αλλά θα αναζητηθεί ένα πλαίσιο προστασίας το οποίο θα είναι κοινωνικά δίκαιο και ταυτόχρονα ορθολογικό.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού που θέλησε να εκπέμψει το μήνυμα ότι παίρνει την υπόθεση πάνω του, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, αποτελεί και προμήνυμα μίας στρατηγικής ελεγχόμενης έντασης με την Τρόικα που θα επιστρέψει το Σεπτέμβριο στην Αθήνα και πιέζει ασφυκτικά να βγουν στο σφυρί ακίνητα. «Πλειστηριασμοί ή πολιτική σταθερότητα» είναι το δίλημμα που αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση στους πιστωτές το επόμενο διάστημα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε βιαστεί να θέσει ένα άλλο δίλημμα «πλειστηριασμοί ή τραπεζική κατάρρευση» το οποίο προκάλεσε έντονη δυσφορία μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές υποστηρίζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι με τη στάση του ο Α. Σαμαράς «αδειάζει» τον υπουργό Οικονομικών αφού αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη του χειρισμού.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, εκφράζουν ενόχληση για το γεγονός ότι γίνονται διαρροές για τα κοινωνικά κριτήρια που θα ισχύσουν σχετικά με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να αναζητηθεί κώδικας συνεννόησης με τους βουλευτές που δείχνουν όλο και πιο έντονες διαθέσεις ανυπακοής.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, την τελευταία λέξη θα πει η Τρόικα που μέχρι στιγμής δεν δείχνει κατανόηση στις πολιτικές αγωνίες της κυβέρνησης, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚΟ Β. Σόιμπλε ανήγγειλε νέο πακέτο για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, τον Ιούλιο του 2014. Είναι η πρώτη φορά που λέει καθαρά αυτό που υποστηρίζει η Bundesbank κ το οποίο αποκάλυψε Spiegel. Νέο πακέτο σημαίνει νέο δάνειο κ νέο δάνειο σημαίνει νέο μνήμονιο – ό, τι δηλαδή θέλει να πείσει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Via : tvxs.gr