4_59

Σοκαρισμένος δηλώνει ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν από τις εικόνες της χωματερής στην Τρίπολη κατά την επίσκεψη του στην πόλη και επεσήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης στέλνοντας επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Για έλλειψη πολιτικής βούλησης προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα με τις παράνομες χωματερές κάνει λόγο στην επιστολή του ο Γιοχάνες Χαν, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ». Ο κ. Χαν υποστηρίζει πως στην Ελλάδα λειτουργούν 396 ανεξέλεγκτες χωματερές εκ των οποίων οι 78 είναι ενεργές και οι υπόλοιπες έχουν κλείσει χωρίς ωστόσο να έχουν αποκατασταθεί, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από το 2003.

Τι αναφέρει στην επιστολή του

Στην επιστολή του, ο κ. Χαν χαρακτηρίζει την ύπαρξη και λειτουργία των παράνομων χωματερών ως μια «επικίνδυνη κατάσταση», ενώ αναφερόμενος στην «αποτυχία της ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος» και «στις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για νέες υποδομές», τόνισε ότι δημιουργούν ερωτήματα και αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα και την αποδοτικότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμάτων, την οποία κατηγορεί για έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Παράλληλα στην επιστολή του, ο Επίτροπος θεωρεί ως μια από τις βασικές αιτίες της καθυστέρησης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος των απορριμάτων, την «έλλειψη συντονισμού» και την «εμπλοκή πολλών φορέων στο ζήτημα», η οποία «δημιουργεί περιπλοκές, γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις», ενώ σχολίασε ότι στη διαχείριση των απορριμάτων εμπλέκονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οι δήμοι, οι περιφέρειες και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Τέλος, ο κ. Χαν υπενθυμίζει ότι η διορία που έχει η Ελλάδα για να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες λήγει το 2015, ενώ τονίζει ότι για όλα τα έργα που αφορούν υποδομές διαχείρισης απορριμάτων, θα πρέπει να γίνουν συμβάσεις μέχρι τα τέλη του 2013.

Οι αντιδράσεις στην κυβέρνηση

Μετά το «χαστούκι» του κ. Χαν στην ελληνική κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου άρχισαν ήδη οι πρώτες ενέργειες για την διαχείριση των απορριμάτων, με τα «ΝΕΑ» να αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ανέθεσε στον υφυπουργό Ανάπτυξης Κυριάκο Βιρβιδάκη ρόλο συντονιστή για το επίμαχο ζήτημα, προκειμένου να «τρέξει» τις διαδικασίες για να κλείσουν οι παράνομες χωματερές και να ξεκινήσουν νέα έργα υποδομής.

Via : www.iefimerida.gr