Ισχυροί κραδασμοί στη ΔΗΜΑΡ

Συντάκτης : Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Ισχυρούς κραδασμούς -και μετεκλογικά- προκαλεί στη ΔΗΜΑΡ η σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ. Ως φαίνεται, οι μόνοι διαφωνούντες δεν ήταν ο Φώτης Κουβέλης και η ομάδα που τον ακολούθησε στην έξοδο από την Αγίου Κωνσταντίνου προ των εκλογών.

Κατά την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου, το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς κατέθεσε πρόταση διακοπής της συνεργασίας με τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία αν και μειοψήφησε έλαβε το 26% των μελών του οργάνου.

Υπέβαλε επιπλέον πρόταση μομφής εναντίον του γραμματέα του κόμματος, Γιώργου Μπουλμπασάκου, για αντικαταστατικές πρακτικές και ζήτησε τη διεξαγωγή συνεδρίου. Ωστόσο και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν με ευρεία πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή, εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή με ποσοστό 73% η απόφαση, σύμφωνα με την οποία, το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) βασίζεται στις ιδρυτικές της αρχές και συμβαδίζει με τις πρόσφατες συνεδριακές αποφάσεις για τη δημιουργία ενός ενωτικού εγχειρήματος -με όρους αυτονομίας- στον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπεραμύνθηκε απολύτως της προσπάθειας, δηλώνοντας ότι κρατά ζωντανή τη ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και αποσκοπεί στην προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

«Ατυχη επιλογή»

Από τη δική τους πλευρά, στο κείμενο της εισήγησής τους, τα 19 μέλη του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς που αποτελούν την εσωκομματική αντιπολίτευση στην Αγίου Κωνσταντίνου, χαρακτηρίζουν ατυχή επιλογή τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ «και με ό,τι πιο διεφθαρμένο έχει απομείνει» στο εν λόγω κόμμα, γεγονός που μετατοπίζει τη ΔΗΜΑΡ σε άλλο πολιτικό χώρο και ταυτόχρονα «δίνει φιλί ζωής (νεκροφιλίας) στο υπόλειμμα του ΠΑΣΟΚ».

Επιρρίπτουν δε βαριές ευθύνες στην ηγετική ομάδα «που διέσπασαν ό,τι είχε απομείνει» και λειτουργούν με νοοτροπίες του παρελθόντος αλλά και του πάλαι ποτέ «βαθέος ΠΑΣΟΚ».

«Η ανανεωτική Αριστερά έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, διότι έχει πυξίδα την κοινωνία και το συμφέρον των πολιτών και αδιαφορεί για την πολιτική διαιώνιση των κομματικών στελεχών», επισημαίνει το Δίκτυο που τασσόταν υπέρ της ανασυγκρότησης του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς και της Οικολογίας, το οποίο καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο [της ΔΗΜΑΡ] από τον τοξικό χώρο της Δεξιάς και του φιλελευθερισμού».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι οι Θράσος Φωτεινός, Σοφία Ανδριοπούλου, Νίκος Γραικούσης, Παντελής Μαστρογιάννης, Αναστασία Βλαχοπουλιώτη, Αρης Τσουκνίδας και Θεόφιλος Κωτσίδης.

Σχετικά με τις αντιδράσεις, από το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν το μέγεθος και τη σημασία τους, αναφέροντας ότι πρόκειται για μειοψηφία στελεχών με σεβαστές θέσεις, που πάντως καταψηφίστηκαν με πανηγυρικό τρόπο.

Via : www.efsyn.gr