Ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια και η δουλειά βλέπει η Γερμανίδα καγκελάριος | AP Photo/Geert Vanden

Συντάκτης: efsyn.gr

Μέτρα όπως η δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους, αλλά σε εθελοντική βάση, και ο περιορισμός της ελευθερίας κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη περιλαμβάνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε τελικά στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, έπειτα από πολύωρες και σκληρές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, παραμένουν πολλά τα θολά σημεία της συμφωνίας.

Η αντιπαράθεση σημειώθηκε κυρίως μεταξύ των δυνάμεων στην Ε.Ε. που θέλουν μια ευρωπαϊκή συλλογική λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και τις δυνάμεις που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών και όχι στη βάση του καταμερισμού της ευθύνης εντός της Ε.Ε.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για τη συμφωνία των 28, μετά τη σύνοδο, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν εκφράζουν κυρίως τις ανησυχίες Ιταλίας και Γερμανίας, ώστε να ικανοποιήσουν στο μέτρο του δυνατού την κοινή γνώμη στο εσωτερικό τους, αλλά και να γυρίσει η Γερμανίδα καγκελάριος στο Βερολίνο με κάτι που να ικανοποιεί τους συμμάχους της Χριστιανοκοινωνιστές.

Ειδικότερα, οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους και να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη.

Επίσης, συμφώνησαν σε αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, με ενίσχυση και της Frontex, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Επίσης, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν «πλατφόρμες αποβίβασης» των διασωθέντων μεταναστών και προσφύγων σε τρίτες χώρες, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να ενισχυθεί με πόρους το Ταμείο Αφρικανικών Χωρών.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι χώρες στα παράλια της Αφρικής έχουν αρνηθεί να δημιουργήσουν στα εδάφη τους κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Στο κοινό κείμενο συμπερασμάτων, πάντως, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται:

«Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση».

Κέρδη και κίνδυνοι

Αν και μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσει και θα εφαρμοστεί η συμφωνία, πρέπει να σημειωθεί ότι αποφεύχθηκαν δύο μεγάλοι κίνδυνοι.

Ο πρώτος ήταν να προκριθεί η δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αφρική ώστε να ελεγχθούν οι πρωτογενείς προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, και ο δεύτερος, όσον αφορά τις δευτερογενείς ροές, να δοθεί μια λύση με τη δημιουργία ενός de facto μικρού Σένγκεν και συνοριακούς ελέγχους εντός της Ε.Ε.

Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Πορτογαλία και Μάλτα, βρέθηκαν απέναντι στις γνωστές θέσεις της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ, που μπορούν να οδηγήσουν σε Ευρώπη-φρούριο.

Έτσι, η θέση της Ελλάδας ήταν ότι στην πρώτη γραμμή πρέπει να τίθενται οι αρχές και οι αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, επιλέχθηκε τελικά μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική (σχέσεις με τρίτες χώρες), τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση.

Την απόφαση ανακοίνωσε με tweet ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στις 5.30 ώρα Ελλάδας:

«Οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση».

Η Τουρκία

Επίσης, τονίστηκε η σημασία της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. -Τουρκίας στο θέμα του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, την οποία έχει αναστείλει ,και τη συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε. -Τουρκίας.

Τέλος, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζεται ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της συνευθύνης.

«Ικανοποίηση» και «αλλά»

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, που δήλωσε ότι «υπερίσχυσε η ευρωπαϊκή συνεργασία». Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, επιδείχθηκε η αλληλεγγύη που όφειλαν όλοι στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ευχαριστημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, που είχε θέσει βέτο στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, λέγοντας ότι «η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη».

«Είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο Κόντε στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, η Ρώμη θα αποφασίσει αργότερα εάν θα φιλοξενεί κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη δική της επικράτεια.

«Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβουμε μαζί, ως κυβέρνηση. Δεν μας ζητήθηκε να το κάνουμε οπωσδήποτε», τόνισε.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, που μέχρι και την παραμονή της συνόδου δεχόταν ισχυρές ενδοκυβερνητικές πιέσεις εξαιτίας του μεταναστευτικού, χαιρέτισε μεν τη συμφωνία κάνοντας λόγο για θετική ένδειξη.

Ωστόσο, όπως τόνισε «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις».

«Αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε πράγματι να συνεχίσουμε τη δουλειά» για το ζήτημα του ενιαίου συστήματος ασύλου, συμπλήρωσε.

Όπως είπε, θα υπάρχουν στο εξής αυστηρότεροι έλεγχοι στην κίνηση αιτούντων άσυλο εντός της Ε.Ε., αλλά «είναι σαφές πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και ότι δεν θα επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να διαλέγουν εκείνοι το σε ποια χώρα θα ζητούν διεθνή προστασία».

Για «πολύ καλό συμβιβασμό» έκανε λόγο ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, που ανήκε στην ομάδα των χωρών που επιθυμούν αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική εντός της Ε.Ε., μαζί με τις χώρες του Βίζεγκραντ.

Η συνέχεια

Η σύνοδος κορυφής σήμερα συνεχίζεται με τη συζήτηση για το Brexit αρχικά και στη συνέχεια για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Via : www.efsyn.gr