akropoll-thumb-large

της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Είναι αυτό ακριβώς που θέλεις να δεις σαν διασχίζεις την «τραυματισμένη» εδώ και χρόνια τώρα Πατησίων. Το «Ακροπόλ Παλάς» κάθε μέρα τον τελευταίο καιρό που αφαιρείται και μια σκαλωσιά από την πρόσοψή του προβάλλει με την αγέρωχη φινέτσα του σε κάθε λεπτομέρεια. Η ώχρα φωτίζει το βλέμμα, όπως και τα κάγκελα-αριστουργήματα που αποκαταστάθηκαν στα μικρά μπαλκόνια του, αλλά και το ρουφ γκάρντεν στον τελευταίο όροφο. Μια αισιόδοξη νότα ανάμεσα σε μουντζουρωμένα κτίρια και τις κατεστραμμένες όψεις.

Το εμβληματικό κτίριο που συνδέθηκε με την έντονη κοσμική ζωή του Μεσοπολέμου καθώς και τη νεότερη Ιστορία, αφού από τα μπαλκόνια του καταγράφηκαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, δείχνει έτοιμο να ξαναμπεί στη ζωή της πόλης. Οι εργασίες στις όψεις του, επί των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, έχουν προχωρήσει, το ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου, το έργο έπρεπε να παραδίδεται αυτές τις ημέρες, αλλά αυτό δεν θα γίνει τόσο εύκολα, ούτε πρόκειται να μετατραπεί άμεσα σε «κύτταρο πολιτισμού», όπως οραματιζόταν η κυβέρνηση με το που ανέλαβε τον περασμένο Ιανουάριο.

Σφάλματα στις αρχικές προμετρήσεις του προϋπολογισμού του έργου αλλά και προβλήματα που προκλήθηκαν στο διατηρητέο κτίριο από την πυρκαγιά του 2012 και τους καταπατητές, οι οποίοι αφαίρεσαν ό,τι πολύτιμο είχε, ακόμη και τον χαλκό από τα καλώδια, όχι μόνο καθυστερούν τις εργασίες αποκατάστασής του, αλλά επιβαρύνουν κι άλλο τον προϋπολογισμό του.

Οπως είχε γράψει η «Κ», το στατικό πρόβλημα που εστιάζεται σε τρεις ορόφους του κτιρίου πρέπει να αντιμετωπισθεί με ενισχύσεις πέραν αυτών που προβλέπει η εγκριθείσα μελέτη. Ομως το κονδύλι του 1-1.100.000 ευρώ που αναζητούσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κ. Ν. Ξυδάκης αυξήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη περισσότερο (περίπου 1.800.000), προβληματίζοντας τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά για την εξεύρεσή του. Το έργο άλλωστε δεν μπορεί να μείνει ημιτελές στους ορόφους β, γ και δ.

Αναγκαστικά πρέπει να πάει «γέφυρα» (να δούμε αν θα συμβεί) στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Οσο για τα χρήματα που δεν μπορεί να καλύψει το ανίσχυρο οικονομικά ΥΠΠΟ, φαίνεται πως είναι πρόθυμη να αναλάβει το κόστος η Περιφέρεια. Πριν από μήνες βέβαια, οι συζητήσεις στρέφονταν σε χορηγό…

Το κτίριο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Σ. Μαγιάσης και κατασκευάστηκε το 1925-26 κόστισε πολλά για να περιέλθει στο Δημόσιο, προκειμένου να στεγάσει πολιτιστικούς φορείς και χρήσεις του ΥΠΠΟ. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (2007-2013), οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2013 με προϋπολογισμό 14.220.000 ευρώ (με αναθεώρηση και ΦΠΑ) και υπογραφείσα σύμβαση 8.345.793,38 ευρώ. Οταν ολοκληρωθεί, προβλέπεται να δημιουργηθούν εκθεσιακοί χώροι, μεγάλο πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, ψηφιακή βιβλιοθήκη, χώροι για δράσεις του σύγχρονου πολιτισμού, εστιατόριο στον τελευταίο όροφο, κ.ά.

Σκοπός του ΥΠΠΟ είναι να αποτελέσει ένα τρίγωνο πολιτισμού μαζί με την αναβάθμιση του πεζόδρομου της Τοσίτσα, το γειτονικό Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το κτίριο του ΥΠΠΟ. Ονειρο υπουργών από το 2000 έως σήμερα. Ομως το «Ακροπόλ Παλάς» κόστισε πολλά για να ζήσει νέες περιπέτειες. Η αποκατάσταση της όψης του δημιουργεί ελπίδες ότι ίσως, αυτή τη φορά, κινητοποιήσει τη γειτονιά της Πατησίων σε αναπτυξιακές δραστηριότητες. Σε μια περιοχή που οι όψεις των κτιρίων πληγώνονται καθημερινά από τις μουντζούρες και τα καταστήματα δοκιμάζονται από τις δράσεις των Εξαρχείων, το «Ακροπόλ Παλάς» πρέπει και πάλι να μπει στην καθημερινότητά μας.

Via : www.kathimerini.gr