imagesCAIDLW3Z

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΗ 50% ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

του Αντ. Βασιλόπουλου

Σχέδιο εξόντωσης για 200.000 άτομα που βρίσκονται στον προθάλαμο της συνταξιοδότησης για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ώστε να λαμβάνουν το 50% ώς την έκδοση της κύριας απόφασης που μπορεί να φτάσει μέχρι 5 χρόνια (περιπτώσεις διαδοχικής), μετακυλίοντας έτσι ένα κόστος της τάξης των 4-5 δισ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού προς τα πίσω, δηλαδή στο μέλλον.

Πρόκειται για ένα κυβερνητικό «εφεύρημα» ώστε να μην υποχρεωθεί το οικονομικό επιτελείο σε νέο «κούρεμα» των συντάξεων, καθώς ήδη από τον πρώτο μήνα του νέου έτους εμφανίζονται «σημάδια κατάρρευσης» του ασφαλιστικού συστήματος και αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς θεωρείται βέβαιο από στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης ότι οι προβλεπόμενες για φέτος χρηματοδοτήσεις στα Ταμεία θα αντέξουν μέχρι το πρώτο 6μηνο.

Από μια κλωστή

Ετσι, όλα κρέμονται από μια λεπτή «κλωστή» η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να «σπάσει» και να υποχρεωθεί η κυβέρνηση από την τρόικα να προβεί σε νέες περικοπές συντάξεων ακόμα και μέσα στο έτος.

Ηδη το ΙΚΑ, όπως αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη η «Ε», έκλεισε τον προϋπολογισμό του 2012 με 3 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα, αυξημένα κατά 500 εκατ. σε σχέση με το 2011. Αλλά και τα υπόλοιπα Ταμεία εμφανίζουν ανάλογη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΟΑΕΕ μόλις οι μισοί ασφαλισμένοι μπορούν ακόμα και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, ενώ μεγάλες είναι και οι απαιτήσεις για τα πρώην ταμεία του ΤΑΠ-ΟΤΕ και της ΔΕΗ, που έχουν ενσωματωθεί στο ΙΚΑ.

Το θέμα της επέκτασης του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος και για το Δημόσιο ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η απόφαση που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα επεκτείνει μεν το δικαίωμα της προσύνταξης στο Δημόσιο, θα εξισώνει δε το δικαίωμα αυτό και στα άλλα Ταμεία, όπου σήμερα αντιστοιχεί προσύνταξη ίση με το 80% της δικαιούμενης.

Πάντως, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για συντόμευση του χρόνου απονομής των συνταξιοδοτικών πράξεων, η αναμονή παίρνει συνεχώς την άγουσα, καθώς χρειάζονται από 12 μήνες έως 5 χρόνια για την απονομή της σύνταξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 θα συνταξιοδοτηθούν από το Δημόσιο 40.000 ασφαλισμένοι με μέση σύνταξη 1.400 ευρώ.

Στο ΙΚΑ εκκρεμούν πάνω από 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων 6.200 αιτήσεις από ασφαλισμένους στο Δημόσιο αορίστου χρόνου, αλλά και από ασφαλισμένους με διαδοχική (ΙΚΑ-Δημόσιο), αναμονή που μπορεί να φτάσει τα 4,5 χρόνια. Αν τους χορηγείται για μεγάλο διάστημα το προσυνταξιοδοτικό 50%, τότε παραμένουν εντός του προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ το μήνα, στο 12μηνο το όφελος είναι -μόνο από ένα Ταμείο- 336 εκατ. ευρώ, στα 5 χρόνια το όφελος που μετακυλίεται υπέρ του κράτους ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αναμονή όσων είναι ασφαλισμένοι διαδοχικά σε ταμεία όπως είναι, για παράδειγμα, το ΝΑΤ και το Ταμείο Μετάλλου, όπου η αναμονή φτάνει τα 5 χρόνια, ενώ ανάλογη είναι και η αναμονή για τη χορήγηση επικουρικών συντάξεων. Στο Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ εκκρεμούν 56.000 αιτήσεις, 36.000 στο ΤΕΑΥΕΚ κ.ά.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα ταμεία εφάπαξ που διαχειρίζονται κρατικούς πόρους, όπως είναι το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου εκκρεμούν 64.000 αιτήσεις, και των ΔΕΚΟ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ κ.ά., όπου εκκρεμούν πάνω από 30.000 αιτήσεις. Περίπου 46.000 αιτήσεις για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης εκκρεμούν στο ΤΕΑΔΥ, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται η επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων για 60.000 ασθενείς και έχουν υποβληθεί πάνω από 20.000 νέες αιτήσεις προκειμένου να περάσουν από το σχετικό κέντρο του ΙΚΑ.

Via : www.enet.gr