Κινητικότητα στο χώρο της Ανανεωτικής & Οικολογικής Αριστεράς

Πρωτοβουλία για τη συγκρότησης του χώρου της «Πράσινης Αριστεράς» έχουν πάρει από κοινού το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς (που συγκροτήθηκε από μέλη της ΔΗΜΑΡ που αποχώρησαν από το κόμμα το Νοέμβριο του 2015, διαφωνώντας με τη «σοσιαλδημοκρατική» στροφή και τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ) και ανένταχτοι πολίτες της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας. «Δημιουργούμε ένα πολιτικό φορέα δράσης, την ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που θα δραστηριοποιείται στην τοπική και κεντρική πολιτική σκηνή, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με πρώτο στόχο να προωθήσει τη μεταβίβαση της ευθύνης από τον “αντιπρόσωπο πολιτικό” σ’ εμάς τους ίδιους και να συνεισφέρει στη μετάβαση σε μία διαφορετική κοινωνική οργάνωση», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε και θα αποτελέσει την βάση συζήτησης στην πανελλαδική σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη να γίνει το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στελέχη που έχουν πάρει την πρωτοβουλία συγκρότησης του νέου φορέα, πρωταρχικός στόχος της «Πράσινης Αριστεράς» θα είναι να στεγάσει πολιτικά τους «ανέστιους» πολίτες που έχουν ενταχθεί κατά καιρούς στα κόμματα της Ανανεωτικής Αριστεράς (ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), αλλά και της Οικολογίας, γι’ αυτό και στη διακήρυξη υπογραμμίζεται:

«Αντιμαχόμαστε την εγκατάλειψη της Αριστεράς ως ιδεολογίας, ως πολιτικής, ως ηθικής στάσης. Αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της Αριστεράς ως πολιτικής δύναμης για τη δημοκρατική διακυβέρνηση, ως δύναμης που εντάσσει στην πολιτική της την οικολογική διάσταση, ως δύναμης ανατροπής των ανισοτήτων και δύναμης πραγματοποίησης της έννοιας του Ανθρώπου. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια ή έργο οφείλει να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη ανάσχεσης της καταστροφής του πλανήτη, της διατάραξης των ισορροπιών και της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, που δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμα, αφού ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα. Έτσι, θεωρούμε, ότι η οικολογική διάσταση αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε ενέργεια ή έργο πρόκειται να πραγματοποιείται, στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, της βιοοικονομίας, της κυκλικής οικονομίας».

Στις άμεσες προτεραιότητες του νέου πολιτικού φορέα είναι: 1) Δημόσια Διοίκηση με επιτελικό ρόλο στην εξυπηρέτηση του πολίτη, πέρα από την πελατειακή λογική, στην κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος, 2) Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας με κατεύθυνση τη Βιώσιμη Παραγωγή και τη Βιώσιμη Κατανάλωση, 3) Παιδεία και Εκπαίδευση για τη δημιουργία αυτεξούσιων χαρακτήρων πολιτών, 4) Υγεία για όλους τους πολίτες της χώρας.

Η πρωτοβουλία έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, καθώς ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Παράλληλα, υπάρχουν και οι πρώτες κινήσεις ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς στελέχη των χώρων που θα συγκροτήσουν την «Πράσινη Αριστερά» προχώρησαν στη δημιουργία της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκης «Υψίπολις», με υποψήφιο δήμαρχο τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη.

Ευ.Δι.

Via : epohi.gr