Μέχρι τώρα έχει δαπανηθεί πάνω από το 50% της προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1,7 δισ. ευρώ για να καταγραφεί μόλις το 21% των τίτλων ιδιοκτησίας, σε ένα σύνολο 38 εκατ. τίτλων.

Από το μανίκι μάς τραβά η Ευρώπη για να ολοκληρώσουμε το Κτηματολόγιο. Από το 2000 μέχρι και σήμερα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν διαθέσει 500 εκατ. ευρώ σε σύνολο περίπου 1 δισ. ευρώ που ξοδεύτηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό και η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει μόλις το 21% του συνόλου της χαρτογράφησης. Τώρα το ελληνικό κράτος ζητεί άλλα 200 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να ολοκληρώσει το 100% του έργου. Ο φάκελος μεγάλου έργου έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής), όπου ζητούμε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ωστόσο δυσπιστούν για τις προθέσεις μας.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε (16/3/2015) στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύνταξη του Κτηματολογίου, με την ευρωπαϊκή πλευρά να τονίζει ότι η χώρα δεν έχει μια σαφή δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε να κάνει, συζητεί την επιλεξιμότητα ορισμένων δαπανών του έργου. Η ίδια στήριξε από τα πρώτα βήματα τη δημιουργία των υποδομών του Κτηματολογίου, αλλά και κάποιες υπηρεσίες του, και πλέον θα έπρεπε η χώρα να έχει φροντίσει για τις λεπτομέρειες της ολοκλήρωσής του. Αντίθετα μέχρι τώρα έχει δαπανηθεί πάνω από το 50% της προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1,7 δισ. ευρώ για να καταγραφεί μόλις το 21% των τίτλων ιδιοκτησίας, σε ένα σύνολο 38 εκατ. τίτλων.

Ως συνέπεια, η Γ.Δ. Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio) έχει ζητήσει από την κυβέρνηση σαφείς δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση του έργου. Κυρίως ζητεί μια στρατηγική με κοστολογημένες δράσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν από ελληνικής πλευράς, παρά το γεγονός ότι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στην Ελλάδα μέχρι το 2020, για περίπου 5 χρόνια, αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση. Τώρα, μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, η κατάσταση έχει περιπλεχθεί περισσότερο, δεδομένου ότι την εξουσία έχει αναλάβει μια κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζει μνημόνια. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί τη σαφή δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών στη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου.

«Εξασφαλίστε τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα ολοκλήρου του έργου. Οι οικονομικοί πόροι πρέπει να προγραμματισθούν και να γίνουν διαθέσιμοι και οι χρηματοδοτικές ροές να υιοθετηθούν από το υπουργείο Οικονομικών», παροτρύνει η επικεφαλής της Γ.Δ. Περιφερειακής Πολιτικής, Σαβίν Μπουρντί, σε επιστολή της προς τον αρμόδιο γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η ίδια επίσης ρίχνει και το «καρότο» μπας και φιλοτιμηθεί η χώρα να αναλάβει σοβαρά την υλοποίηση του έργου με την επιλεξιμότητα κάποιων δαπανών. «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα δώσουν απάντηση στις ελληνικές αρχές, πρώτον, αν ένα τέτοιου είδους συμβόλαιο υποστήριξης είναι επιλέξιμο για δύο προγραμματικές περιόδους και, δεύτερον, αν θα υπάρχουν εμπόδια που προέρχονται από τους κανόνες phasing (έργα που εκτείνονται σε δύο προγραμματικές περιόδους)». Πρακτικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας λέει, «παρουσιάστε μας εσείς ένα βιώσιμο έργο κι εμείς, εδώ είμαστε…».

Via : www.kathimerini.gr