Μετά βαΐων και κλάδων έρχεται η τρόικα

Απόλυτα ικανοποιημένη από την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά παρουσιάζεται η τρόικα, που αναμένεται στην Αθήνα την Τετάρτη και μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα τελειώσει η αξιολόγηση και το πακέτο μέτρων της επόμενης φάσης.

Η άνευ όρων παράδοση της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στις απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών ολοκληρώθηκε και δεν μένει πλέον παρά η τυπική αξιολόγηση του 5ου προγράμματος από τους τροϊκανούς.

Στη συνέχεια θα καθοριστεί η διαδικασία για τη νέα συμφωνία μεταξύ εταίρων και δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση για το νέο μνημόνιο ή την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή, όπως ονομάζεται τώρα. Αυτό θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στενά χρονικά περιθώρια για την επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια 6 χωρών, τα οποία κλείνουν από τις 19 Δεκεμβρίου, λόγω εορτών, οι υπουργοί των 18 θα εξετάσουν το ενδεχόμενο παράτασης του σημερινού μνημονίου. Η κυβέρνηση επιθυμεί λίγες εβδομάδες αλλά το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του ζητούν λίγους μήνες.

Αισιόδοξος δηλώνει ο πρωθυπουργός

Αν και η επικείμενη συμφωνία με την τρόικα θα σημάνει αυστηρή επιτήρηση και νέα σκληρά μέτρα, η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του στο 16ο Επενδυτικό Φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη διαβεβαίωνε ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει να εδραιώσει την οικονομία της με έναν άνευ προηγουμένου γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο».

Στο ίδιο φόρουμ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρ. Γκογιάλ, τόνιζε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει τελειώσει ακόμη», υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα του Ταμείου ολοκληρώνεται το 2016.

Οσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο, τόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ όσο και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Μ. Σχινάς, επεσήμαναν ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται για να επιτευχθεί σύγκλιση.

Via : www.efsyn.gr