Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο χώρο της Αριστεράς. Στον αντίποδα δράσεων που συντελούνται στον Κεντρώο και Φιλελεύθερο χώρο, στελέχη της Αριστεράς δημιούργησαν το «Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς» με στόχο την συνεννόηση και συνεργασία με άλλα στελέχη, και γενικότερα προβληματισμένους πολίτες από τον χώρο της αριστεράς και της οικολογίας αλλά και την συσπείρωση γύρω από την Διακήρυξη που παρουσιάστηκε στην χθεσινή εκδήλωση.
Σε φιλόξενο χώρο, στο κτίριο του «Ρομάντσο» σε φιλικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τα στελέχη του «Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς» μέσω της οποίας καλούνται τις προοδευτικές Αριστερές δυνάμεις της χώρας «….να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα σχέδιο εξόδου από τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει τα παλαιά κόμματα και η σημερινή κυβερνώσα εκδοχή της Αριστεράς».
Έντονα ήταν τα στοιχεία αυτοκριτικής.
Ο κεντρικός ομιλητής ο κ. Θ. Φωτεινός ανέφερε: «Η παραδοσιακή Αριστερά ηττήθηκε και στις δύο εκδοχές της, επαναστατική και μεταρρυθμιστική και οι βασικές τους παραδοχές και επιλογές είναι πλέον ξεπερασμένες. Υπάρχει ανάγκη για μια Σύγχρονη Αριστερά που διατηρώντας το όραμα και τους στόχους, θα παρουσιάζει εφι¬κτές προτάσεις απαλλαγμένες από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, ικανές να αντιμετωπίσουν τις δύο κύριες σύγχρονες προκλήσεις, την κοινωνική και οικολογική κρίση. Δυστυχώς, για όλους μας, το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του, δεν εκσυγχρονίστηκε και ενώ η κοινωνία αναζητά λύσεις για τα προβλήματα της, δεν φαίνεται να τις έχει ούτε η σημερινή κυβέρνηση που αυτο-προσδιορίζεται ως Αριστερή. Είναι φανερό, μετά από 41 χρόνια μεταπολίτευσης, η Αριστερά δεν φρόντισε να εκσυγχρονιστεί. Δεν ήταν έτοιμη να έχει ένα σχέδιο διεξόδου από την σημερινή κρίση. Δεν αρκεί να αυτο-προσδιορίζεσαι ως Αριστερός και να μην έχεις την δυνατότητα, όταν σε καλεί η χώρα και η κοινωνία, να προτάξεις το δικό σου πολιτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση – αλλά και συγκεκριμένη πρόταση διακυβέρνησης».
Επίσης παρουσιάστηκαν οι γενικές κατευθύνσεις της πρότασης για το Συνταξιοδοτικό, από τον κ. Δ. Σούρδη: «…μπροστά σε αυτή την κατάσταση το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία και διατυπώνει, από την πρώτη μέρα της ύπαρξής του, μία νέα προσέγγιση ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας να καταστεί βιώσιμο» και συνέχισε με προτάσεις «… που αποδεικνύουν τον νέο τρόπο αριστερής οπτικής και σκέψης» όπως:
• Την καθιέρωση ενιαίου ασφαλιστικού καθεστώτος για όλους τους πολίτες
• Το διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού από την υγεία
• Την καθιέρωση ενιαίου ύψους κρατικής σύνταξης
• Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών
• Καθιέρωση ειδικού συνταξιοδοτικού τέλους συνδεδεμένου με την προοδευτική φορολόγηση των εισοδημάτων

Σε άλλο σημείο η κα. Χ. Κωλλέτη ανέφερε: «επιδιώκουμε μέσα από μια δυναμική αλληλεπίδραση την αναζωογόνηση της κοινωνικής δυναμικής για δίκαιες, ορθολογικές και βαθιές αλλαγές, καθώς και τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού χώρου που θα δράσει ως καταλύτης για τις αναγκαίες αλλαγές. Επιδιώκουμε να εκφράσουμε την σύγχρονη Ανανεωτική Αριστερά».

Ενώ ο κ. Θ. Κωτσίδης κάλεσε τις υπόλοιπες δυνάμεις λέγοντας «…επιβάλλεται η άμεση συνεννόηση και συνεργασία όλων των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την Συγκρότηση, εκ νέου, της χώρας. Η Ανανεωτική Αριστερά στον 21ο αιώνα δε μπορεί παρά να είναι ανανεούμενη και να υπερβαίνει τα πολιτικά σχέδια που δοκιμάστηκαν από την Αριστερά τον 20ο αιώνα (σοσιαλιστική, σοσιαλδημοκρατική, κομμουνιστική εκδοχή) και να απαντά με πειστικότητα στα νέα δεδομένα».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά και στελέχη από τον χώρο των Πρασίνων όπως ο Ν. Χρυσόγελος.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν πολλά ακόμη στελέχη όπως οι Σ. Ρωμανός, Α. Τσουκνίδας, Σ. Ανδριοπούλου, Α. Βλαχοπουλιώτη, Π. Κύρτσης, Σ. Μπούρπουλας,Μ. Μαρκάκης, Σ. Κάλλος, Μ. Βλάχος, Π. Μαστρογιάννης, Ν. Γραικούσης, Η. Μηλιώτης, Ν. Φώτου, Δ. Καριώρης, Α. Μαλτέζη κ.ά.