Το πόρισμα των 120 σελίδων περιγράφει τις παραλείψεις και τα λάθη των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην καταστροφή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Πειθαρχικές ευθύνες εις βάρος αιρετών και υπαλλήλων του Δήμου Μάνδρας, καθώς και στελεχών της πολεοδομίας Ελευσίνας και του δασαρχείου Αιγάλεω προτείνει να αναζητηθούν η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Το πόρισμα των 120 σελίδων περιγράφει τις παραλείψεις και τα λάθη των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην καταστροφή, από την αδειοδότηση κτιρίων μέσα σε ρέματα και τα «ανέγγιχτα» αυθαίρετα έως τις αναίτιες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων. Επισημαίνει, δε, ότι ένα από τα βασικά σχεδιαζόμενα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανεπαρκές και βασίζεται σε ελλιπή στοιχεία.

Τα συμπεράσματα

Το πόρισμα, που συντάχθηκε από μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών, ακολουθεί την πορεία σχεδιασμού και υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή και της εφαρμογής της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας. Μεταξύ άλλων συμπεραίνει ότι:

• Η σχεδιαζόμενη εκτροπή του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση του ρέματος Σούρες «θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής της Μάνδρας, ωστόσο δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα», καθώς έχει σχεδιαστεί για πολύ μικρότερης έντασης πλημμύρες.

• Επίσης, η μελέτη δεν αφορά το σύνολο του ρέματος Σούρες, αλλά μόνο το κατώτερο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συνταχθεί η μελέτη διευθέτησης και του ανάντι τμήματος.

• Παραμένει «η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων και ύπαρξη σημαντικών κενών στη νομοθεσία, π.χ. η συντήρηση αγωγών, φρεατίων κ.λπ. από τις υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας».

• Τόσο η πολεοδομία (Ελευσίνας) όσο και οι αρμόδιοι φορείς προστασίας και αστυνόμευσης των ρεμάτων (περιφέρεια) δεν ενεργοποιήθηκαν μετά την πλημμύρα του 2015 για να καταγράψουν τις αυθαίρετες παρεμβάσεις στα ρέματα και να δρομολογήσουν την απομάκρυνσή τους.

• Ζητεί να δρομολογηθούν το ταχύτερο δυνατόν τα έργα στην παλαιά εθνική οδό (5ο-8ο χλμ.) με τα οποία θα αποκατασταθεί ο δρόμος και θα διευθετηθεί το ρέμα Σούρες παραπλεύρως της.

• Ζητεί να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των ρεμάτων της περιοχής και να πραγματοποιηθούν έργα ορεινής υδρονομίας.

• Η μελέτη για τον κίνδυνο πλημμύρας στην περιοχή, που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος (βάσει κοινοτικής οδηγίας), «έπεσε έξω», είτε λόγω ανεπαρκών στοιχείων ή λόγω πρωτόγνωρης έντασης του φαινομένου και πρέπει να αναθεωρηθεί. Οι επιθεωρητές προτείνουν να τοποθετηθεί δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, με σκοπό να καλυφθεί το κενό.

Οι ευθύνες

Το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης προτείνει την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών εις βάρος:

• Αιρετών και υπαλλήλων του Δήμου Μάνδρας, για το αμαξοστάσιο και το γήπεδο ποδοσφαίρου που έγιναν σε μπαζωμένο ρέμα.

• Υπαλλήλων του δασαρχείου Αιγάλεω, που παρέλειψαν επί τρία χρόνια να εκδώσουν την πράξη χαρακτηρισμού, που είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

• Υπαλλήλων της πολεοδομίας Ελευσίνας (και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Αιγάλεω, όπου παλαιότερα υπαγόταν η περιοχή) για δύο οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν με βάση ψευδή στοιχεία. Καθώς και γιατί δεν κοινοποίησαν, όπως έπρεπε τις εκθέσεις αυτοψίας αυθαιρέτων στον εισαγγελέα (για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών από τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων), στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (για να τα κατεδαφίσει) και στο ΙΚΑ (για να αναζητήσει εισφορές).

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα αναζητηθούν ευθύνες για την πολεοδόμηση των ρεμάτων στη Μάνδρα (με την επέκταση του σχεδίου πόλης, το 2013 και παλαιότερα), καθώς αυτή επιτρέπεται από τη νομοθεσία…

Via : www.kathimerini.gr