5-2-thumb-medium

του Πασχάλη Κορωναίου

Σε ασκήσεις πολιτικού ακροβατισμού επιδίδεται η ΔΗΜΑΡ, «παίζοντας» παράλληλα σε πολλά γήπεδα. Με το ένα πόδι στην κυβέρνηση, εμφανίζεται να κρατάει αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή «νόμος και τάξη», που συνειδητά επιλέγει το μέγαρο Μαξίμου.

Ταυτόχρονα, λοξοκοιτάει με νόημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στην προοπτική μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας. Και σιωπηρά ακυρώνει κάθε απόπειρα προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ στο όνομα της σοσιαλδημοκρατίας. Εχει τους λόγους της…

Αλλο ακροατήριο

Κανείς δεν μοιάζει να διατηρεί αμφιβολίες ότι η Αγίου Κωνσταντίνου θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά αυτή την κυβέρνηση. Ωστόσο, μπροστά στην επιλογή της Ν.Δ. να επιδείξει σκληρή πυγμή στο κοινωνικό επίπεδο, θα υποχρεώνεται όλο και συχνότερα σε πιο διακριτές, ενδεχομένως και ηχηρές, διαφοροποιήσεις. Και όσο κι αν η Ν.Δ. θεωρεί ότι έχει κάθε λόγο να συνεχίσει στην ίδια γραμμή προσβλέποντας σε δημοσκοπικά οφέλη, για τους ίδιους λόγους άλλο τόσο δεν συμφέρει τη ΔΗΜΑΡ να εμφανίζεται ότι συμπλέει με τέτοιες πρακτικές: απευθύνεται σε διαφορετικό ακροατήριο. Το ερώτημα, πάντως, είναι εάν με την πάροδο του χρόνου και με δεδομένη τη σκληρή στάση του Μαξίμου, θα κληθεί να πληρώσει τίμημα, με απώλειες στη βάση. Γιατί η αρχή μόλις τώρα έγινε και τα κοινωνικά μέτωπα είναι ανοιχτά.

Εν τω μεταξύ, με δημόσια τοποθέτηση ο βουλευτής Επικρατείας Σπ. Λυκούδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ σε μια «ρεαλιστική και πολιτική βάση», όπως σημείωσε. Ομως, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Λυκούδης, στην παρούσα φάση ούτε οι δρόμοι είναι ανοιχτοί ούτε η σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει κοινά σημεία επαφής με τη ΔΗΜΑΡ.

Κατά μία ανάγνωση, το διαφαινόμενο «άνοιγμα» της Αγίου Κωνσταντίνου προς την Κουμουνδούρου γίνεται εκ του ασφαλούς: βλέπουν ότι οι «κομψές» διατυπώσεις στις θέσεις που εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας εκτός συνόρων δεν επαναλαμβάνονται και επί ελληνικού εδάφους.

Καμία έκπληξη, λοιπόν, δεν αποτελούν οι συνήθεις «φιλοφρονήσεις», που συνεχίζονται εκατέρωθεν: «Αν δεν διορθώσει το ΔΝΤ το λάθος του, η ΔΗΜΑΡ θα διορθώσει το δικό της;», αναρωτήθηκε ο Δ. Παπαδημούλης, με αφορμή το λανθασμένο πολλαπλασιαστή, που ομολόγησαν ότι χρησιμοποίησαν οι συγγραφείς του Μνημονίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πόρτα στο ΠΑΣΟΚ

Αλλά και με τον έτερο συγκάτοικο στην κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ δεν σκοπεύει σε σύμπηξη σχέσεων. Το αρχικό φλερτ με το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο σταμάτησε μετά τις εκ των έσω αντιδράσεις στελεχών, αλλά και γιατί επικράτησαν δεύτερες σκέψεις σε κύκλους στελεχών, που οδήγησαν σε διαφορετικές εκτιμήσεις. Αρκετοί είναι όσοι θεωρούν ότι περισσότερη ζημιά θα έχουν από μια συντεταγμένη προσέγγιση με την Ιπποκράτους, παρά κέρδη. Αλλωστε περισσότερο βλέπουν το ΠΑΣΟΚ ανταγωνιστικά στην εκλογική βάση, αφού και η ΔΗΜΑΡ στοχεύει να καλύψει το κενό στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ποιος θα είναι, όμως, αυτός που θα κληθεί να τον εκφράσει εισπράττοντας την επιδοκιμασία στις κάλπες, μένει να απαντηθεί. Και οποιαδήποτε πρόβλεψη σε ένα τόσο ρευστό σκηνικό θα ήταν παρακινδυνευμένη.

Via : www.enet.gr