Το σύνθημα «Μία Ευρώπη, η οποία προστατεύει», της προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ισχύει για όλους τους τομείς – από τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων, μέχρι την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε σύσσωμο το αυστριακό υπουργικό συμβούλιο, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Σημαντικό είναι να καταστήσουμε την Ευρώπη ασφαλέστερη απέναντι στην παράνομη μετανάστευση». Με την προεδρία υπάρχει «η δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε ακόμη περισσότερο, κάτι που ούτως ή άλλως κάνουμε», σημείωσε, προσθέτοντας πως «θέλουμε να είμαστε γεφυροποιοί στην Ευρώπη», «να ενδυναμωθεί και πάλι το μαζί».

«Από την 1η Ιουλίου απαιτείται να βαδίσουμε έναν «νέο δρόμο»στο θέμα των προσφύγων, να επικεντρώσουμε εκεί όπου στην ΕΕ υπάρχει μία γνώμη, και αυτό είναι για παράδειγμα η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η αποστολή της Frontex», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας πως «πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τερματίσουμε τους πνιγμούς».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, προειδοποίησε πως «στα Βαλκάνια έχει ανοίξει μία νέα προσφυγική διαδρομή μέσω της Αλβανίας» και εδώ η κοινοτική Προεδρία πρέπει να δείξει επίσης υπευθυνότητα, ενώ κατά την γνώμη του, στην προσφυγική κρίση προέκυψαν «δραματικές εξελίξεις», ενώ υπήρξαν «ενέργειες με ατζαμοσύνη».

Photo : REUTERS/Francois Lenoir

Via : www.cnn.gr