Δεκαπέντε θέσεις κάτω από την περσινή κατάταξη βρίσκεται η Ελλάδα στη λίστα της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» , στην ετήσια έρευνα για την ελευθερία του Τύπου, χάρη και στο μαύρο στη ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 180 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση το 2014 ενώ πέρυσι ήταν στην 84η. Στην ετήσια αξιολόγηση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων εξάλλου τονίζεται ότι η ελευθερία του Τύπου υπέστη σημαντικό πλήγμα το 2013, μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτών από κυβερνήσεις.

Στην έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» τονίζεται η μεγάλη υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου το 2013 σε χώρες όπου ξέσπασαν ένοπλες συρράξεις, όπως το Μαλί και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά και σε δημοκρατίες όπου οι αρχές «χρησιμοποιούν καταχρηστικά το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας» όπως οι ΗΠΑ.
Η ετήσια κατάταξη αυτή, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία της πληροφόρησης, καταδεικνύει ότι καταγράφηκε μια «ελαφριά επιδείνωση συνολικά» σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ως πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους χαρακτηρίζεται η Συρία, η οποία βρίσκεται στην 177η θέση από τις 180 της κατάταξης όπως και πέρυσι, πάνω από μόλις τρία κράτη, όπου η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη: το Τουρκμενιστάν (178η θέση), τη Βόρεια Κορέα (179η) και την Ερυθραία (180ή).
Ειδικά για την Ελλάδα, τονίζεται ότι υπήρξε σημείο καμπή στην ιστορία των Μέσων Ενημέρωσης ο Ιούνιος του 2013 όταν «ο πρωθυπουργός, στον αγώνα για την μείωση των δαπανών και υπό την πίεση της τρόικας πήρε την άνευ προηγουμένου απόφαση για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει την ΕΡΤ, τα τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα και τους πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς». Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι μετά από διεθνείς πιέσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη δημιουργία νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, σημειώνεται ότι η ελευθερία του Τύπου υπέστη σημαντικό πλήγμα το 2013 ύστερα από τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις επικοινωνιών από κυβερνήσεις. Οι παρακολουθήσεις αυτές συνιστούν τεράστια απειλή για την ελευθεροτυπία καθώς αυτό δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ασκώντας ερευνητική δημοσιογραφία ή να φροντίσουν για τη διατήρηση της ανωνυμίας των πηγών τους, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η έκθεση επίσης επισημαίνει ότι οι δολοφόνοι δημοσιογράφων συχνά χαίρουν ασυλίας. Το 2013, σκοτώθηκαν 70 δημοσιογράφοι–οι 28 από αυτούς στη Συρία, η οποία επίσης αναδεικνύεται στις πιο επικίνδυνες χώρες για να ασκεί κάποιος το συγκεκριμένο επάγγελμα.
  Via : www.enet.gr