Τραγική η κατάσταση με τα σκουπίδια εδώ και ένα μήνα στην Κέρκυρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

«Οι τουρίστες βγάζουν συνέχεια φωτογραφίες τα μνημεία μας μέσα στα σκουπίδια και τα ανεβάζουν στο Ιντερνετ. Μόλις ανέβει η θερμοκρασία, ζέχνει ο τόπος. Και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που θα κατεβάσουν δίπλα στον λόφο από τα σκουπίδια ένα στρώμα, ή έναν παλιό καναπέ».

Η μαρτυρία της Μαρίας Γιακουμέλλου, κατοίκου της πόλης της Κέρκυρας, συνοψίζει την τραγική κατάσταση που επικρατεί εδώ και ένα μήνα στο νησί. Ανάλογη είναι η κατάσταση περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιότερα, στον Δήμο Αιγιαλείας. Τους τελευταίους μήνες, πόλεις όπως το Αίγιο ζουν μέσα σε λόφους σκουπιδιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο ξεκίνημα της θερινής περιόδου αρκετές περιοχές σε όλη τη χώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με τον εφιάλτη των σκουπιδιών, ως αποτέλεσμα «παλιών αμαρτιών» και της υπερβολικής αύξησης του τουρισμού. Σε περισσότερες, όπως στα νησιά των Κυκλάδων, το πρόβλημα θα ανακύψει μέσα στο καλοκαίρι, καθώς η κατάσταση βρίσκεται ήδη σε οριακό σημείο.

Στην Κέρκυρα, βέβαια, το σημείο αυτό έχει εδώ και καιρό ξεπεραστεί. «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την αποκομιδή των συσσωρευμένων απορριμμάτων», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Νικολούζος. «Πριν από λίγες ημέρες προσπαθήσαμε με διάφορους ελιγμούς να αποθέσουμε περίπου 2.000 τόνους σκουπιδιών στον υπερφορτωμένο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και καταλήξαμε στο αυτόφωρο, με ποινή 8 μηνών με αναστολή».

Η Κέρκυρα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς διαθέτει έναν ανενεργό ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, που μπορεί να μην ήταν η καλύτερη επιλογή, αλλά θα μπορούσε να δώσει μια «ανάσα» στην άθλια κατάσταση που επικρατεί. «Από τον Σεπτέμβριο του 2017 κάνουμε μια βασική διαλογή, έχουμε ήδη περίπου 10-12.000 τόνους δεματοποιημένων απορριμμάτων. Ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ λόγω αντιδράσεων. Στις αρχές Μαΐου συνεργείο αποπειράθηκε να ηλεκτροδοτήσει τον χώρο και απωθήθηκε, ενώ λίγες ημέρες μετά κάηκαν οι ηλεκτρομηχανολογικές του εγκαταστάσεις από εμπρησμό. Οπως ήταν επόμενο, μετά ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στο Τεμπλόνι. Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να ανοίξει η Λευκίμμη, ήδη προχωρούμε σε ανάθεση της μεταφοράς του δεματοποιημένου υπολείμματος εκεί», καταλήγει ο κ. Νικολούζος.

Στον Δήμο Αιγιαλείας την Τρίτη ξεκίνησε και πάλι η μεταφορά σκουπιδιών προς τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, που είχε κλείσει λόγω σειράς περιβαλλοντικών προβλημάτων. Τα φορτηγά μεταφέρθηκαν ξημερώματα, συνοδεία των ΜΑΤ και εισαγγελέα, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην επαναλειτουργία του. Ο δήμος υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και θα επαναλειτουργήσει τον ΧΥΤΑ μόνο για την περιοχή της Αιγείρας, ενώ έλαβε άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη μεταφορά 12.000 τόνων σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, Αγρινίου, Ακτίου-Βόνιτσας, Μεσολογγίου και Δυτικής Αχαΐας.

Σε άλλες περιοχές

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και πάλι η κατάσταση στη Ζάκυνθο. Τους τελευταίους μήνες ο δήμος, μην έχοντας άλλη επιλογή, «δεματοποιεί» τα σκουπίδια, μέχρι να προχωρήσει η δημιουργία νέου σύγχρονου χώρου διαχείρισης. Ομως, τα παράπονα είναι πολλά, καθώς τα σκουπίδια παραμένουν για μεγάλα διαστήματα στους λιγοστούς κάδους. Ανάλογα ζητήματα αντιμετωπίζουν όλες οι περιοχές που απλά «δεματοποιούν», επειδή έπρεπε να κλείσουν τις παράνομες χωματερές.

Στην Πελοπόννησο, τέλος, η κατάσταση είναι οριακή σε αρκετές περιοχές. Τρεις δήμοι (Τρίπολη, Δυτική Μάνη και Οιχαλία) παραμένουν κηρυγμένοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθεστώς που τους επιτρέπει να μεταφέρουν τα σκουπίδια εκτός των ορίων τους. Μια μικρή ανατροπή, όμως, αρκεί για να «τινάξει στον αέρα» την κατάσταση, αφού εναλλακτικές δεν υπάρχουν (τις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται να υπογραφεί η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων όλης της περιφέρειας Πελοποννήσου σε ιδιώτη).

Τέλος, προβλήματα ανακύπτουν και για άλλους λόγους, που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης ή τις δυνατότητες των δήμων: για παράδειγμα στον Πύργο δημιουργούνται πάλι λόφοι απορριμμάτων επειδή είναι «εκτός μάχης» τα πέντε από τα επτά απορριμματοφόρα του δήμου…

Via : www.kathimerini.gr