untitled 2

του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Η συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάζεται ξανά, καθώς το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, που φαίνεται πολύ πιθανό με το νέο Μεσοπρόθεσμο, προκαλεί τριβές μεταξύ των τριών εταίρων και εντείνει τις συγκρούσεις στο εσωτερικό Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει και πάλι η τρικομματική. Τα προβλήματα στον τομέα της οικονομίας παραμένουν άλυτα, οι κοινωνικές αντιδράσεις δεν υποχωρούν, νέα σημεία τριβής εμφανίζονται μεταξύ των εταίρων, ενώ και το κάθε κόμμα της συγκυβέρνησης ξεχωριστά αντιμετωπίζει εσωτερικούς πονοκεφάλους.

Προς απογοήτευση των επιτελών του μεγάρου Μαξίμου η οικονομία προέχει της επικοινωνίας και ως εκ τούτου τα αγκάθια που αφορούν την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής εφαρμογής είναι απολύτως λογικό να τους ανησυχούν σφόδρα.

Κατ” αρχάς, το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή προκαλεί πανικό. Προβλέπει 25.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, εκ των οποίων οι περίπου 6.000 μέσα στον Μάρτιο, και αφήνει ορθάνοιχτο ενδεχόμενο για νέα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Για τις αποκρατικοποιήσεις διαπιστώνονται σοβαρές καθυστερήσεις, ενώ σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στα έσοδα που τίθενται εκτός στόχων. Η ανατροπή όλων αυτών των αρνητικών δεδομένων χωρίς πρόσθετο «αιματοκύλισμα» για τα μόνιμα υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους, θα ισοδυναμούσε με θαύμα.

Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών προσπαθούν, με όπλο την αισιοδοξία και διάφορα άλλα φθηνά επικοινωνιακά κόλπα, να καθησυχάσουν τους πληττόμενους πολίτες, δεν το καταφέρνουν όμως ούτε για τους φαινομενικά πιο εύκολους αποδέκτες των μηνυμάτων τους, όπως οι βουλευτές της Ν.Δ. που έχουν ανέβει στα κεραμίδια…

Η μέθοδος της σιδηράς πυγμής για τις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται δεν αποδίδει στο 100%, παρά την αντίθετη άποψη που έχουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Εξίσου αναποτελεσματικές είναι και οι υποσχέσεις που μοιράζονται από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση των αγροτών που συνεχίζουν στα μπλόκα.

Μπροστά είναι επίσης και η γενική απεργία στις 20 Φεβρουαρίου, όπου συνδικάτα και εργαζόμενοι θα καταβάλουν άλλη μια προσπάθεια για το φρενάρισμα της ασκούμενης πολιτικής, που όμως η κυβέρνηση επείγεται να «τρέξει».

Τις εύθραυστες ισορροπίες για το τρικομματικό σχήμα συμπληρώνει το κλίμα γκρίνιας μέσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και οι σχέσεις των εταίρων μεταξύ τους.

Στη Ν.Δ. οι βουλευτές βράζουν κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Τον στοχοποιούν τόσο για τις αντικαραμανλικές αναφορές του που έθιξαν ευαίσθητες χορδές ενός σημαντικού κομματιού της γαλάζιας παράταξης όσο και για την αλαζονεία με την οποία εκφράζεται και υπερασπίζεται τις επιλογές του. Παράλληλα, ουκ ολίγοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζουν νέα μέτρα, που όμως ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα.

Στο ΠΑΣΟΚ, οι ομαδοποιήσεις ενόψει του συνεδρίου έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην κυβέρνηση, κι αυτό διότι αναπτύσσεται ρεύμα ενάντια στην κυβερνητική εμπλοκή της παράταξης (Σκανδαλίδης, Ρέππας κ.ά.). Επιπροσθέτως, προκύπτουν καθημερινά ζητήματα με παραπομπές στη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου με τελευταία τη σύγκρουση Π. Παυλόπουλου και Φ. Γεννηματά. Αψιμαχίες προκάλεσε και ο νόμος Ραγκούση που βαίνει προς τροποποίηση.

Τέλος, στη ΔΗΜΑΡ, η γραμμή «στηρίζουμε με διακριτό τρόπο», που θέλει την Αγίου Κωνσταντίνου να αφήνει αιχμές για επιμέρους κυβερνητικές αποφάσεις, δεν επιτρέπει στον Αντώνη Σαμαρά να εφησυχάσει, πλην όμως δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, αφού χρειάζεται την πολύτιμη συνδρομή του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου.

d.kouklouberis@efsyn.gr

.……………………………………………………………………………………………………………………………..

Ανάγωγα

Τα σκιρτήματα ριζοσπαστισμού που εμφανίζονται στο ΠΑΣΟΚ σκοντάφτουν στην απόφαση της ηγεσίας να στηρίξει πάση θυσία την κυβέρνηση. Δεν ιδρώνει τ” αυτί του προέδρου με τις αιτιάσεις ότι έχει μετατρέψει το κόμμα σε συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός πορεύεται με φανατισμό ιεραπόστολου στη γραμμή πως η πορεία του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί την πορεία της χώρας. Τώρα, είναι στα κάτω της η χώρα, είναι στα κάτω του και το ΠΑΣΟΚ. Αύριο (με την ιστορική σημασία του όρου) θα ξημερώσει μια άλλη μέρα, ειδυλλιακή για την Ελλάδα, ειδυλλιακή και για το ΠΑΣΟΚ. Πιο βολική προσέγγιση για να αποφύγει την ανάληψη ευθυνών και τη λυτρωτική διαδικασία του αναστοχασμού δεν θα μπορούσε να επινοήσει η Ιπποκράτους. Αυτό που δεν περνάει από το μυαλό της είναι ότι μπορεί να συμβεί το μοιραίο για την ίδια: να σωθεί η χώρα και να εξαφανιστεί το ΠΑΣΟΚ.

Τάσος Παππάς

Via : www.efsyn.gr