σχολειο

του Χρήστου Κάτσικα

Σε άλλο επίπεδο έχουν φτάσει τον εκφοβισμό οι διοικούντες τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΕΙΕ). Σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), απειλούν και στοχοποιούν στελέχη της Διοίκησης που αποπειρώνται να εφαρμόσουν το νόμο. Στο στόχαστρό τους την περασμένη εβδομάδα μπήκαν ο διευθυντής Π.Ε. Δ’ Αθήνας και η διευθύντρια Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.

Για το θέμα αυτό η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «Εδώ και 6 χρόνια, ένας νόμος εφαρμόζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. O νόμος της ζούγκλας. Ορισμένοι εργοδότες παραβιάζουν καθημερινά και με ακραίο τρόπο κάθε εργασιακό και ανθρώπινο δικαίωμα. Λειτουργούν με απλήρωτους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς, φοροδιαφεύγουν, εισφοροδιαφεύγουν, εκδίδουν πλαστούς και παράνομους τίτλους σπουδών και διαπράττουν κάθε λογής παρανομία κρυμμένοι πίσω από μπάρες και 3 σειρές υπαλλήλων security που παρεμποδίζουν κάθε απόπειρα ελέγχου της πολιτείας»

Η ιστορία έχει ως εξής:

Την Παρασκευή η ΟΙΕΛΕ απέστειλε στους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας λίστα με 38 ιδιωτικά σχολεία τα οποία έχουν σημαντικές οφειλές στα δημόσια ταμεία και οφείλουν μεγάλα ποσά στους εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς, σύμφωνα με το σωματείο των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών αντί να δεσμευτούν δημόσια ότι θα συμβάλουν στην κάθαρση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, απέστειλαν απειλητική επιστολή προς Διεύθυνσεις Εκπαίδευσης ζητώντας να σταματήσει κάθε έλεγχος (!) στα ιδιωτικά σχολεία και απειλούν με μηνύσεις την ΟΙΕΛΕ που αποκάλυψε το σκάνδαλο!

Παράλληλα η ΟΙΕΛΕ θέτει το παρακάτω ερώτημα: Για ποιο λόγο, άραγε οι σχολάρχες δεν απείλησαν με μηνύσεις τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ.Λοβέρδο, ο οποίος είχε δώσει αυτή τη λίστα στη δημοσιότητα και είχε δεσμευτεί ότι θα κλείσει αυτά τα σχολεία; Μήπως πέτυχαν τότε συμφωνία κάτω από το τραπέζι την οποία σήμερα, παρά τη συνεχή παρουσία τους στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορούν να πετύχουν;

Η ΟΙΕΛΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη χαρακτηριστική περίπτωση ενός εκ των σχολείων αυτών, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της απάτης και της παρανομίας. Πρόκειται για το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Ελληνική Αναγέννηση Πατρών που έκανε χρήση της κλασικής κομπίνας με την αλλαγή ονόματος ώστε να εμφανίζεται ως δήθεν νέο σχολείο για να μπορεί να απολύσει όλους τους παλαιούς εκπαιδευτικούς και να αποφύγει την καταβολή των χρεών που είχαν τα σχολεία αυτά στα δημόσια ταμεία και στους εκπαιδευτικούς.

Αποδεικτική της πρακτικής του συγκεκριμένου σχολείου είναι η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών που καταδίκασε για την κομπίνα αυτή τους ιδιοκτήτες του εκπαιδευτηρίου σε βαρύτατες ποινές.

«Ήρθε η ώρα όσοι λειτουργούν παρασιτικά όλα αυτά τα χρόνια, να λογοδοτήσουν», διαμηνύει η ΟΙΕΛΕ μέσω του προέδρου της Μιχάλη Κουρουτού, καταγγέλλοντας 38 ιδιωτικά σχολεία «που αδειοδητήθηκαν ενώ όφειλαν πολλά εκατομμύρια σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και εργαζόμενους» επί Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και Κ. Αρβανιτόπουλου με τον Νόμο 4093/12.

«Αλλάξανε εικονικά εταιρείες, με άλλο όνομα και ουσιαστικά τους χαρίστηκαν τα χρέη» δηλώνει ο Μιχάλης Κουρουτός, τονίζοντας πως μια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν και τα   Εκπαιδευτηρια Ζηρίδη, που χρωστούν σε Δημόσιο και εργαζομένους 12 εκατομμύρια ευρώ.

Via : www.efsyn.gr