Διαμαρτυρία

Συντάκτης: Νίκος Θεοδωράκης

«Μαζέψτε τα σκουπίδια μην πάθουμε χολέρα, θέλουμε οξυγόνο και καθαρό αέρα, μαζέψτε τα σκουπίδια από την πόλη, γιατί μέχρι τον Αύγουστο, θα έχουν πεθάνει όλοι». Το σύνθημα αυτό δεν είναι απλά ευρηματικό, δεν είναι απλά «φρέσκο» από φρέσκα νεανικά μυαλά, των δυόμισι χιλιάδων μαθητών από τα γυμνάσια και λύκεια της Τρίπολης που βγήκαν σήμερα το μεσημέρι στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους. Αντιπροσωπεύει και αποτυπώνει την πραγματικότητα που βιώνουν 45 χιλιάδες κάτοικοι της διοικητικής πρωτεύουσας του Μωριά, που η εικόνα της εδώ και 90 μέρες είναι με τρεις λέξεις απαράδεκτη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία! Μια πόλη εγκαταλελειμμένη, λες, μια πόλη του τρίτου κόσμου και αν…

Διαμαρτυρία μαθητών

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Τρίπολης που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη με αυθόρμητο συλλαλητήριο και οργανωτή τα …social media ολοένα και κλιμακώνονται. Aποκορύφωμά τους, σε πρώτη φάση, θα είναι το πάνδημο συλλαλητήριο που έχει εξαγγελθεί για την Παρασκευή με παράλληλη τρίωρη στάση εργασίας και αποφασίστηκε μετά από ευρεία σύσκεψη επαγγελματικών, επιστημονικών φορέων, του εργατικού κέντρου και συλλόγων των κατοίκων της.

Χτες, η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Αρκαδία κατέληξε στο δημαρχείο της πόλης, όπου αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δ. Παυλή, ο οποίος τους είπε ότι σε 15 μέρες η πόλη θα είναι καθαρή.

Θυμίζουμε ότι ο δήμος, αναγνωρίζοντας την αδυναμία του να δώσει λύση, ζήτησε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να τον συνδράμει. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, λοιπόν,  αποφάσισε προχτές το βράδυ να διαθέσει πίστωση 300 χιλ. για να συγκεντρωθούν σε 30 σημεία του δήμου απ΄όπου θα τα παραλάβει εργολάβος αποκομιδής για να τα μεταφέρει «όπου αυτός νομίζει σε νόμιμα αδειοδοτημένο χώρο». Δεν ορίζεται ποιος είναι αυτός ο χώρος, παρά μόνο ότι θα βρίσκεται εκτός των πέντε περιφερειακών ενοτήτων (νομών) της Περιφέρειας!

Για μια ακόμη φορά, τα χρήματα θα πάνε σε ιδιώτες που θα καλύψουν την ανυπαρξία οργάνωσης και ικανότητας -ίσως και θέλησης…- εδώ και τριάντα χρόνια να δοθεί λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών οικιακών αποβλήτων που περιέχουν χρυσάφι μέσα στις πολύχρωμες σακούλες τους! Και ενώ υπάρχουν κατατεθειμένες προτάσεις και τεχνογνωσία σε δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά συμβούλια για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ταφή των υπολειμμάτων τους και έχουν σπαταληθεί εκατοντάδες εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια για την αποκομιδή τους και την απόρριψή τους σε νόμιμους ή παράνομους σκουπιδότοπους, ρέματα, δάση, βουνά και λαγκάδια.

Via : www.efsyn.gr