imagesCAR37ODZ

…για την τεράστια ακίνητη περιουσία της ΑΤΕ κι αν ναι, πόσο;

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα στα πολλά ερωτήματα που έχουν προκύψει από το σκανδαλώδη τρόπο μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΑΤΕ) στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ένα από αυτά αφορούν το κατά πόσο η τελευταία κατέβαλε φόρο για την τεράστια ακίνητη περιουσία της ΑΤΕ που της μεταβιβάστηκε και η οποία, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ανέρχεται γύρω στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το HOT DOC είχε αποκαλύψει πως η ΑΤΕ διέθετε περισσότερα από 500 ακίνητα, αλλά πωλήθηκε έναντι μόλις 95 εκατομμυρίων ευρώ όταν μόνο ιδιόκτητο συγκρότημα της τράπεζας στο Καστρί αξίζει γύρω στα 75 εκατομμύρια…

Στο ζήτημα του φόρου μεταβίβασης εστίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο οποίος κατάθεσε σχετική ερώτηση με αποδέκτη τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο, Ολι Ρεν, που δεν του έδωσε όμως ουσιαστική απάντηση, παραπέμποντάς τον στις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Ο κ. Χουντής επιμένει, θέτοντας τα ίδια ερωτήματα στο δημόσιο διάλογο και με βασικό αποδέκτη τους τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Σε επικοινωνία του, μάλιστα, με το www.koutipandoras.gr διαβεβαιώνει ότι η πηγή πληροφόρησής του είναι εγκυρότατη:«Αν η Τράπεζα Πειραιώς κατέβαλε φόρο για την τεράστια ακίνητη περιουσία της ΑΤΕ που της μεταβιβάστηκε αυτό έγινε με βάση τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όπως γίνεται με κάθε έλληνα πολίτη; Ποιά ήταν η ακριβής αξία των ακινήτων; Ποιό ήταν το ακριβές ποσό του φόρου που πληρώθηκε;», αναρωτιέται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χουντής υποστηρίζει, επίσης, πως η αγορά της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς δεν αφορούσε στην αγορά μετοχικού κεφαλαίου, για την οποία δεν θα υπήρχε η απαίτηση ξεχωριστού φόρου μεταβίβασης ακινήτων, αλλά στην «εντολή μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων του υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. στο πιστωτικό ίδρυμα με την επωνυμία Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., έναντι ορισμένου τιμήματος».

Ο ευρωβουλευτής, εξάλλου, επισημαίνει πως οφείλεται ξεχωριστός φόρος μεταβίβασης για τα πολλά και τεράστιας αξίας ακίνητα που πωλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς. «Θα έπρεπε, μάλιστα, αυτός ο φόρος να υπολογιστεί με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, με τις οποίες φορολογείται κάθε απλός έλληνας πολίτης, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην ελληνική επικράτεια», επισημαίνει ο κ. Χουντής.

Via : www.koutipandoras.gr