Eugen-Ruge-Mo-05-12-ARTE-22-40-Uhr_3

 

 

Το όνομα Οϊγκεν Ρούγκε δεν λέει πολλά στους Ελληνες αναγνώστες. Μέχρι πρότινος, άλλωστε, δεν έλεγε πολλά ούτε στους συμπατριώτες του, τους Γερμανούς.

Οταν όμως το 2011 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μετ. Τέο Βότσος, εκδ. Κλειδάριθμος), ο Ρούγκε κατέκτησε τη σημαντικότερη λογοτεχνική διάκριση της Γερμανίας, είδε τ’ όνομά του στις λίστες των μπεστ σέλερ και γρήγορα απέκτησε μεταφραστές σε δέκα χώρες του εξωτερικού. Τώρα προωθεί το βιβλίο του στην Πορτογαλία και προς το τέλος του μήνα έρχεται να συστηθεί διά ζώσης κι εδώ.

Σύνθεση δραματική αλλά λεπτοκεντημένη, ελκυστική κι εμποτισμένη με λεπτό χιούμορ, το βιβλίο του Ρούγκε παρακολουθεί την πενηντάχρονη διαδρομή μιας ανατολικογερμανικής οικογένειας -της δικιάς του- εστιάζοντας εναλλάξ σε αφοσιωμένους κομμουνιστές, σε θύματα του σταλινισμού και σε απογοητευμένους πολίτες της ΛΔΓ που διαφεύγουν στη Δύση, όπως κι ο ίδιος το 1988. Η ακτινοβολία της πολιτικής ουτοπίας φαίνεται να θαμπώνει από γενιά σε γενιά, αλλά ο συγγραφέας ξανοίγεται και σ’ άλλα μονοπάτια: στις οικογενειακές σχέσεις, τα γηρατειά, την ανάγκη για πίστη, την πολιτική ανυπακοή. Η καθημερινή ζωή στη ΛΔΓ δίνεται με λεπτομέρειες, κι εκείνο που αναδεικνύεται κυρίως είναι η προσπάθεια επιβίωσης με τ’ αναγκαία και η εσωτερική πάλη των ηρώων με την καταπίεση που ασκεί το Κόμμα σε κάθε πτυχή της προσωπικής τους ζωής.

Αν και οι αυτοβιογραφικές «Μέρες…» ήταν το πρώτο του μυθιστόρημα, ο 50χρονος συγγραφέας έχει πίσω του κάμποσα θεατρικά έργα, καθώς και μεταφράσεις από τα ρωσικά.

Στις 20/3 θα βρίσκεται στο «Γκέτε» της Θεσσαλονίκης, στις 21/3 στο «Γκέτε» της Αθήνας και στις 2/4 θα ταξιδέψει στα Χανιά.

Σ. Π.

Via : www.enet.gr