Τη σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) αποφάσισε η γενική συνέλευση των εργαζομένων της αυτοδιαχειριζόμενης Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ.)

“Η νέα εταιρική μορφή θα μας δώσει τη δυνατότητα εξαγωγών προς χώρες της Ε.Ε. και υπολογίζουμε πως μπορούμε να πετύχουμε τετραπλασιασμό του κύκλου εργασιών, περίπου 48 εκ. ευρώ το χρόνο, σε σύγκριση με τους τζίρους που είχε η εταιρία όταν λειτουργούσε κανονικά, υπό την πρώην εργοδοσία. Αποφασίσαμε να διακινούμε τα προϊόντα μας απευθείας σε καταναλωτές ή σε εργατικούς συνεταιρισμούς που ενδιαφέρονται στη Γαλλία, την Ιταλία και την Γερμανία” τόνισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. Μάκης Αναγνώστου.

Όπως τόνισαν, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αναγνώστου και μέλη της ανοιχτής επιτροπής αλληλεγγύης”των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ., στο καταστατικό της Κοιν.Σ.Επ., που υποβλήθηκε προς έγκριση στο υπουργείο Εργασίας, εισάγεται και η έννοια του “αλληλέγγυου υποστηρικτή/τριας”, ώστε να στηρίξουν το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης και απλοί πολίτες, με μια μικρή χρηματική εισφορά, που η αξία της θα ανταποδίδεται σε είδος από τα προϊόντα της εταιρείας (δείτε και υπογράψτε το σχετικό κάλεσμα). Η συνδρομή ορίστηκε στα τρία ευρώ και σε ενάμιση ευρώ για ανέργους και φοιτητές και πολύτεκνους.

Οι “αλληλέγγυοι υποστηρικτές” θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη γενική συνέλευση της Κοιν.Σ.Επ. και συμβουλευτικής ψήφου στις αποφάσεις της διεύθυνσης του εργοστασίου. Η καμπάνια βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσω διαδικτύου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί περίπου διακόσιες υπογραφές.

“Πρέπει, οι εργαζόμενοι σε τέτοια εργοστάσια να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους” τόνισε εκ μέρους της επιτροπής αλληλεγγύης, η Καλλιόπη Κουντουρά.

Αυτοδιαχείριση με όνειρα, εμπόδια και… δυσκολίες

Η λειτουργία του “αυτοδιευθυνόμενου” εργοστασίου, ωστόσο, παρά την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και των αλληλέγγυων, συναντά διάφορα εμπόδια, κυρίως λόγω του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για εργοστάσια που είτε έχουν εγκαταλειφθεί, είτε συνδέονται με πτωχευμένες επιχειρήσεις σε εκκαθάριση.

Η ΒΙΟ.ΜΕ. εγκαταλείφθηκε από την πρώην εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής “Φίλκεραμ Τζόνσον”, η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφήνοντας εκατοντάδες ανέργους και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, ενώ με ασφαλιστικά μέτρα πέτυχαν τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει. Πριν από έναν χρόνο, στις 12 Φεβρουαρίου του 2013, αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, με τις δικές τους δυνάμεις, με “πολιτική απόφαση”, αφού το αίτημά τους να περιέλθουν στα χέρια τους οι μετοχές της ΒΙΟ.ΜΕ. από την πτωχευμένη μητρική, που τις έχει στην κατοχή της, δεν καρποφόρησε. Όπως και κάθε άλλη προσπάθεια για να εξασφαλιστεί λειτουργία με τυπικούς όρους.

“Μας ζητούσαν να εγγυηθούμε και για τα χρέη που άφησε η πρώην εργοδοσία, αλλά αυτό δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Εμείς έχουμε μόνο τη δουλειά μας για την επιβίωση μας” τόνισε ο κ. Αναγνώστου και πρόσθεσε:

“Για να λειτουργήσουμε κανονικά χρειάζεται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ή ισχυρή πολιτική απόφαση. Έγιναν κάποιες επαφές, υπήρξαν θετικές προσεγγίσεις, αρκετοί το είδαν με συμπάθεια, αλλά δεν άλλαξε τίποτε. Τελευταία βλέπουμε από τη δικαστική αρχή ιδιαίτερη σπουδή για να προχωρήσει η εκκαθάριση της μητρικής και να πεταχτεί η προσπάθεια μας στο δρόμο. Αλλά εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Για μας είναι ζήτημα επιβίωσης”.

Με αυτοχρηματοδότηση και με πολύ μεγάλες δυσκολίες, οι εργαζόμενοι παράγουν πλέον οικολογικά απορρυπαντικά σε μικρές ποσότητες και προσπαθούν να τα διαθέσουν σε συγγενείς, φίλους, σε αλληλέγγυα παζάρια, όπου μπορούν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Λίγους μήνες πριν ξεκίνησαν να εκπλειστηριάζουν το στοκ που είχε απομείνει για να βάλουν μπροστά με τα χρήματα τη γραμμή παραγωγής. Η παρουσία των εργαζομένων στο εργοστάσιο, ωστόσο, δεν το αφήνει να ερημώσει, αν και στην πορεία κάποιοι, λίγοι, εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν αλλού δουλειά για βιοπορισμό.

Στην προσπάθεια για την ίδρυση της Κοιν.Σ.Επ. θα συμμετάσχουν ως ιδρυτικά μέλη 20 εργαζόμενοι, ενώ περί τους 35 συμμετέχουν στο σωματείο.

Το εργοστάσιο πάντως, υπό εργατικό έλεγχο εξακολουθεί να λειτουργεί “με τρεις βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα”.

“Περνούμε κάθε πρωί έξω από εργοστάσια που έκλεισαν και εγκαταλείφθηκαν από τους εργαζόμενους και τα βλέπουμε” λέει ο κ. Αναγνώστου σημειώνοντας: “Λεηλατήθηκαν, δεν έχουν απομείνει ούτε τα τούβλα…”.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Via : left.gr