του Θανάση Θεοχαρόπουλου

Η Δημοκρατική Αριστερά αρχικά προσπάθησε να εκφράσει τους πολίτες, που αναζητούσαν ένα κόμμα σύγχρονο στη δράση του, ανανεωτικό στην πολιτική του, που χωρίς αμφισημίες στον πολιτικό του λόγο απαντάει στις προκλήσεις της εποχής, αγνοώντας τις βεβαιότητες του παρελθόντος. Με τα στοιχεία αυτά συναντιόμαστε ξανά σήμερα. Στο κόμμα μας έχει γίνει ισχυρή αυτοκριτική στα προηγούμενα Συνέδρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει λάθη κυρίως ως προς την έλλειψη σχεδιασμού για τη συμμετοχή και αποχώρηση από την κυβέρνηση. Αλλά όλα αυτά πλέον έχουν κριθεί στις πρόσφατες εκλογές. Τώρα πρέπει να βρεθεί διέξοδος από το αδιέξοδο για την χώρα. Είναι φανερό ότι μετά το πρόσφατο Συνέδριο μας, το κλίμα έχει αλλάξει. Υπάρχει πλέον αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον. Η Δημοκρατική Αριστερά θα ακολουθήσει νέα πολιτική στη βάση των συλλογικών αποφάσεων που πήραμε στο Συνέδριο. Χτίζουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο λέγοντας αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Το πρόσφατο Συνέδριο έδωσε εντολή ανανέωσης και επανεκκίνησης. Εντολή για μία νέα προοδευτική αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική στραμμένη προς το μέλλον. Με ανανέωση ιδεών και πολιτικών πρακτικών.

Επιδίωξή μας είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό η εθνική συνεννόηση σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Οι παθογένειες του κομματικού συστήματος της χώρας δεν έχουν ανατραπεί. Είναι αναγκαίο να σταματήσουν τα κόμματα προεκλογικά να υπόσχονται τα πάντα στους πάντες και μετά να αναιρούν τις υποσχέσεις τους. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο υπάρχει θέση για μία προοδευτική δύναμη που θα απαντάει στις προκλήσεις της εποχής. Η πορεία των πολιτικών εξελίξεων δείχνει ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει να προσφέρει στη χώρα. Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε απορρυθμίσεις, η νέα κυβέρνηση έχει πολλά αντιμεταρρυθμιστικά στοιχεία στην πολιτική της. Εδώ ακριβώς είναι ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ως ανανεωτική και μεταρρυθμιστική δύναμη της αριστεράς.

Επιδίωξή μου είναι να αποκτήσουμε ξανά ένα καθαρό πολιτικό στίγμα με σαφείς αναφορές στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας. Σήμερα, όχι αύριο, απαιτείται ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Να παρουσιασθεί και να εφαρμοσθεί στη χώρα μας ένα ευρύ πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς που θα αλλάξει τη χώρα. Αφορά πρωτίστως τη χώρα και όχι τους εταίρους. Για να γίνουν όμως οι μεταρρυθμίσεις απαιτείται άμεσα και η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Όμως και αυτό το θέμα δεν το προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής στην ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης. Η υπέρβαση της κρίσης όμως απαιτεί οριστική συμφωνία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Απαιτείται άμεσα μία προοδευτική αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική μακριά από λογικές κρατισμού και αντιμετώπισης των πολιτών ως πελατών.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Δημοκρατική Αριστερά δεν δεχόμαστε την άσκηση μίας αδιέξοδης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Δεν έχει θέση στην χώρα ένα πρόγραμμα συντηρητικών λύσεων που μεταφέρει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους. Πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός, δεξιός και αριστερός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην προηγούμενη προβληματική κατάσταση και δημιουργεί διακινδύνευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες μία συντηρητική πολιτική που εγκλωβίζει δυνάμεις και κρατά δέσμια τη χώρα. Η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη για εμάς. Είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές και για αυτό επιδιώκουμε αλλαγές στην Ε.Ε., για να κατοχυρωθεί το κοινό μας μέλλον. Αλλαγές που θα περιλαμβάνουν μία νέα αναπτυξιακή πολιτική μακριά από την δογματική λιτότητα με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη Δημοκρατική Αριστερά θέλουμε να προωθήσουμε αυτή την προοδευτική αριστερή και μεταρρυθμιστική πολιτική αντιλαμβανόμενοι τις κρίσιμες στιγμές για την χώρα. Για τον σκοπό αυτό γυρίζουμε σελίδα αλλάζοντάς τα όλα. Κάνουμε το τολμηρό βήμα προς μία προοδευτική πολιτική προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.

Via : www.huffingtonpost.gr