Πενήντα διαχειριστές κεφαλαίων και επικεφαλής τμημάτων επενδύσεων χρηματιστηριακών οίκων στην Ευρωπαϊκή Eνωση, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία από τις αρχές του 2017 έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές στο 47,9% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου τους.

REUTERS, A.P., BLOOMBERG

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται αναλυτές και επενδυτές για την πορεία των δεικτών στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς αναμένεται το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017 να σημειώσουν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδό τους από το 1997. Ωστόσο, το θετικό κλίμα στο τρίτο τρίμηνο δεν έχει αντίκτυπο στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επηρεάστηκε από τη διένεξη ΔΝΤ – ΕΚΤ για την ανάγκη ή όχι έκτακτου ελέγχου του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Πάντως, οι διαφωνίες φαίνεται ότι αμβλύνονται. Το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε απώλειες 8,3%. Συνολικά, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 17,4%, όταν, κατά μέσον όρο, οι δείκτες με την καλύτερη επίδοση διεθνώς είχαν άνοδο 30% το πρώτο εξάμηνο.

Στη διεθνή αγορά, έρευνα που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δείχνει ότι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε μετοχές, έκθεση που είναι η υψηλότερη διετίας. Πριν από το κλείσιμο της αγοράς χθες, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, που παρακολουθεί τους σημαντικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες, είχε κέρδη 0,15%, συμπληρώνοντας 11 μήνες συνεχούς ανόδου. Το δολάριο κινείτο ανοδικά, κλείνοντας μία εβδομάδα με τα υψηλότερα κέρδη του από την 1η Ιανουαρίου και εξής, χάρη στη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ. Οι τιμές του πετρελαίου από τις αρχές του έτους έχουν αυξηθεί περίπου 20%.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Reuters 50 διαχειριστές κεφαλαίων και επικεφαλής τμημάτων επενδύσεων χρηματιστηριακών οίκων στην Ευρωπαϊκή Eνωση, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, από τις αρχές του 2017 έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές στο 47,9% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου τους, φθάνοντάς τες σε επίπεδα ρεκόρ διετίας.

Παράλληλα, το μερίδιο των ομολόγων μειώνεται στο 39,8% του συνολικού χαρτοφυλακίου, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από φέτος τον Απρίλιο. «Παρότι διαπιστώνουμε ενδείξεις αδυναμίας στην παγκόσμια οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες, αυτή δεν παύει να αναπτύσσεται με ρυθμούς υπεράνω των προσδοκιών μας», παρατηρεί ο Πίτερ Λόουμαν, ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Investment Quorum.

Παράλληλα, πάντως, ορισμένοι παράγοντες των αγορών προειδοποίησαν για τον κίνδυνο εφησυχασμού, ενόψει και των κινήσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αμφότερες σταδιακά θα αρχίσουν να μειώνουν τις αγορές τίτλων. Η Nαντέζ Ντιφός, επικεφαλής του τμήματος τοποθέτησης περιουσιακών στοιχείων στην επενδυτική Candriam, παρατηρεί ότι η αναδίπλωση ως προς την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών θα δοκιμάσει τις αντοχές των διεθνών χρηματιστηρίων.

«Κατά την εκτίμησή μου θα δοκιμαστεί κυρίως η ευρωπαϊκή αγορά με μία προβλεπόμενη άνοδο του ευρώ προς το δολάριο ως αντίδραση στη μείωση των αγορών τίτλων από την ΕΚΤ», ήταν το σχόλιό της.

Χθες το ευρώ εμφάνισε κάμψη και το δολάριο ενισχυόταν πριν από το κλείσιμο της αγοράς. Ο βασικός λόγος ήταν ότι οι επενδυτές είχαν αναθαρρήσει λόγω των προτάσεων που περιλαμβάνονται στη φορολογική μεταρρύθμιση του Αμερικανού προέδρου, ενώ ευνοϊκά λειτούργησε και η ενίσχυση των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών ομολόγων. Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» άλλων ισχυρών νομισμάτων είχε άνοδο 1% από την αρχή της εβδομάδας. Οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ανέρχονταν λόγω του ασθενέστερου ευρώ, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στα υψηλότερα επίπεδα διμήνου. Αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι το 2017 ο Stoxx 600 θα εμφανίσει κέρδη 11%. Χθες, τέλος, εν μέσω του γενικότερου ευνοϊκού κλίματoς, υπήρξε και μια παραφωνία με την τιμή της μετοχής της Volkswagen. Σημείωσε πτώση 3%, όταν έγινε γνωστό ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κόστος αντιμετώπισης των συνεπειών του «Ντίζελγκεϊτ».

Via : www.kathimerini.gr